Nova: Soudy navrhují zrušení tisíců nefungujících společností

13.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Soudy navrhují zrušení tisíců společností, které jsou uvedeny v Obchodním rejstříku a nefungují. Jde o firmy, které se nedají zastihnout na adresách svých sídel a nelze ani kontaktovat osoby z jejich vedení. Takzvané mrtvé firmy jsou navíc často zneužívány k nelegální činnosti. V dnešním zpravodajství to uvedla televize Nova. Náklady na likvidaci takových firem činí desítky tisíc korun a jsou placeny ze státního rozpočtu.

Soudy, likvidátoři a další instituce podle televize volají po zjednodušení zákonů, aby zrušení takových firem bylo rychlejší. Likvidace firem, u kterých se marně pátrá po majitelích a dokumentech, trvá i několik let.

"Oslovíme odbor živností s tím, aby připravil návrh legislativního řešení tohoto problému," řekl televizi mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Jedním z důvodů pro zrušení společnosti je například to, že po dobu dvou let nevykonává žádnou činnost, sdělila televizi místopředsedkyně Městského soudu v Praze Monika Vacková. U pražského městského soudu, kde je registrováno 40 procent společností z celé republiky, počet návrhů na zrušení společností vzrostl za poslední dva roky více než dvojnásobně. V loňském roce počet činil 2342, zatímco v roce 2004 to bylo 976 návrhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK