Čína se stala šestou zemí na světě na žebříčku zisků z turistiky

14.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 14. ledna (ČTK) - Na turistickém ruchu v loňském roce Čína vydělala 33,5 miliardy dolarů (720,7 miliardy Kč). Stala se tak šestou zemí na světě na žebříčku zisků z turistiky, oznámila dnes oficiální tisková agentura Nová Čína.

Čínu loni podle statistik Čínského národního úřadu pro turismus navštívilo 124 milionů turistů. Z nich ale vysoký počet tvoří obyvatelé Hongkongu a Macaa, kteří přijíždějí na krátké návštěvy.

Setrvale ale stoupá počet turistů z Japonska, Jižní Koreje a dalších zemí jihovýchodní Asie; nárůst je však patrný i u "novějších" trhů, jako Evropa, Severní Amerika a Indie. Turistika se tak stává největší položkou obchodu se službami.

Příliv turistů do země by měl růst i v dalších letech. Přispět k tomu mají letní olympijské hry v Pekingu, které se uskuteční v roce 2008, napsala agentura Reuters.

Národní úřad pro turistiku již dříve oznámil, že Čína se do roku 2010 stane jedním z největších turistických center na světě. V roce 2010 by podle odhadů vlády mělo zemi navštívit 64 milionů turistů, což by Čínu podle návštěvnosti zařadilo na třetí příčku na světě. Příjmy z turistiky by měly činit 42,6 miliardy dolarů. Celkem by v turistickém odvětví mělo pracovat 9,8 milionu osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK