ASEAN a Čína se dohodly na omezení bariér u služeb

14.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Cebu 14. ledna (ČTK) - Čína a Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) se dohodly na omezení bariér v obchodu se službami. Dohoda, která je klíčovým krokem ke vzniku zóny volného obchodu v oblasti, byla podepsaná v rámci summitu ASEAN na Filipínách a má vstoupit v platnost v červenci. Obě strany doufají, že podpoří obchod a investice.

Čína je čtvrtým největším obchodním partnerem ASEAN. Vzájemný obchod mezi oběma oblastmi se loni zvýšil téměř o čtvrtinu na 161 miliard dolarů (3,5 bilionu Kč). V letošním roce se očekává jeho další růst o 20 procent. Čína však má se skupinou mnohamiliardový deficit, protože z oblasti dováží nerostné zdroje, dříví a další zboží.

Dohoda otevírá dveře k rozvoji obchodu v odvětví služeb, jako jsou bankovní služby, turistika, telekomunikační služby, zdravotnictví, doprava, obchod s nemovitostmi či technologické a informační služby.

Obě strany chtějí mít základy dohody o volném obchodu do roku 2010. Cla na většinu běžných produktů by se měla do té doby zrušit mezi Čínou, Brunejí, Indonésií, Malajsií, Filipínami, Singapurem a Thajskem. U zbývajících členů ASEAN - Kambodžou, Laosem, Myanmarem a Vietnamem, mají cla skončit o pět let později, napsaly agentury AFP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK