Auditorská firma Deloitte zaplatí Parmalatu odškodné 149 mil. USD

14.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán/New York 14. ledna (ČTK) - Auditorská společnost Deloitte & Touche SpA zaplatí italské potravinářské společnosti Parmalat SpA 149 milionů USD (3,2 miliardy Kč) jako urovnání sporu, podle kterého se Deloitte podílel na kolapsu italské společnosti v prosinci 2003. Informovaly o tom firmy ve společném prohlášení s tím, že urovnání vyřeší veškeré spory mezi oběma stranami.

Generální ředitel Parmalatu Enrico Bodni podal žalobu na 50 subjektů za to, že pomáhaly dřívějšímu vedení společnosti krýt dluh a ovlivňovat výsledky. Podvody vyústily v jeden z největších bankrotů v Evropě. Z urovnání sporů v Itálii a USA již Parmalat získal více než 700 milionů dolarů.

Parmalat byl jednou z nejvýznamnějších potravinářských firem v Itálii a působil prakticky po celém světě. Kvůli účetním podvodům však byl nucen v prosinci 2003 vyhlásit bankrot. Firma se po restrukturalizaci v roce 2005 vymanila z bankrotu a vrátila se na milánský akciový trh, napsala agentura Reuters.

Veřejnost se o podvodech v Parmalatu poprvé dozvěděla v prosinci 2003, kdy podnik připustil, že neexistuje účet u Bank of America na Kajmanských ostrovech, na němž měly být téměř čtyři miliardy eur. Později firma oznámila, že její dluh přesahuje 14 miliard eur, takže je osmkrát vyšší, než uváděla dříve. Aféra připravila o peníze desítky tisíc malých investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK