Euro: Stát si vybral právníky pro arbitráž s kanadskou FPS

14.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Česko bude ve sporu s kanadskou firmou Frontier Petroleum Services (FPS) hájit advokátní kancelář Rowan Legal, která s nabídnutou cenou 70 milionů korun vyhrála výběrové řízení ministerstva financí. Kanadský investor požaduje jako náhradu za údajné neochránění svých investic po ČR 450 milionů korun. Informuje o tom aktuální číslo týdeníku Euro, které vyjde v pondělí.

Kanadská společnost FPS poskytla v roce 2001 firmě Moravan-Aeroplanes zlínského podnikatele Libora Sosky více než 200 milionů korun na koupi aktiv kunovického výrobce letadel, společnosti LET. Kanaďané ale o své peníze přišli a domnívají se, že ke znehodnocení jejich investice by nedošlo, kdyby ČR byla zemí, kde soudy fungují v reálném čase.

Arbitráž se ale podle Eura nakonec nemusí uskutečnit, protože nyní běží lhůta na smírné vyřešení sporu. "Věřím, že zvítězí zdravý rozum, protože nový ministr financí je pragmatický muž a nebude chtít dál zatěžovat kapsy daňových poplatníků," řekl Euru zástupce FPS Jaroslav Sup.

Euro připomíná, že případ již v minulosti řešil rozhodčí soud ve Švédsku. Součástí dohody mezi firmami FPS a Moravan-Aeroplanes bylo ustanovení o tom, že případný spor bude řešit rozhodčí soud.

Stockholmský tribunál v roce 2004 rozhodl o nároku FPS na 49 procent akcií Leteckých závodů. Přiznal mu právo na přednostní zajišťovací nárok k aktivům společnosti LET a k veškerému jmění společnosti Moravan-Aeroplanes až do doby, než bude půjčka 204,1 milionu korun splacena. Moravan-Aeroplanes byl již v té době v konkurzu a konkurzní správce firmy švédský verdikt nerespektoval.

Rowan Legal podle Eura pracuje také na obhajobě státu v arbitráži s nizozemskou společností K+ Venture Partners. V případu, jehož počátky spadají do podzimu 2003, společnost K+Venture Partners požaduje po státu 4,5 milionu eur (125 milionů korun). Firmě údajně vznikla škoda z neplnění smluv o investičním a administrativním poradenství mezi společností Czech Venture Partners, dceřinou firmou K+Venture Partners, a dvěma fondy rizikového kapitálu, Regionálním podnikatelským fondem a Českomoravským podnikatelským fondem, které patřily státu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK