Aktuálně.cz: Česku hrozí kolem roku 2020 nedostatek elektřiny

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Okolo roku 2020 nedokážou české elektrárny vyrobit dostatek proudu, aby pokryly veškerou domácí spotřebu. K tomuto závěru došla odborná skupina ministerstva průmyslu, elektrárenské společnosti ČEZ a Ústavu jaderného výzkumu v Řeži, která hledá místo pro případnou stavbu nových jaderných bloků, informoval internetový server Aktuálně.cz.

Česko v Evropě není výjimkou. S nedostatkem proudu se za pár let bude muset vypořádat celá Evropská unie, připomněl server.

Jedním z řešení, jak zamezit tomu, aby možná už za deset let byl v republice nedostatek elektřiny, je nová jaderná elektrárna. Ředitel divize jaderné bezpečnosti a energetiky Ústavu jaderného výzkumu v Řeži Ivo Váša uvedl, že by zatím stačil blok o výkonu tisíc megawatt.

Se stavbou nové jaderné elektrárny počítá i státní energetická koncepce, kterou schválila ještě vláda ČSSD. Staronová koalice ODS, lidovců a zelených se ovšem ve své koaliční smlouvě dohodla, že nebude "plánovat a podporovat výstavbu nových jaderných bloků".

Česko se dostává do problémů s nedostatkem proudu kvůli tomu, že neustále stoupá spotřeba elektřiny a zároveň se postupně vyčerpávají zásoby uhlí, které bylo dlouhá desetiletí dominantním zdrojem energie.

Kromě nové jaderné elektrárny jsou podle serveru ve hře ještě další varianty: stavba plynové elektrárny a dovoz uhlí ze zahraničí - pokud by republika nedovážela rovnou elektřinu. Další možností je stavba více menších, "regionálních" elektráren, kde by se zároveň mohlo vyrábět i teplo.

Podle státní energetické koncepce by také mělo výrazně přibývat nových obnovitelných zdrojů, například větrných elektráren či spaloven na biomasu. Tyto zdroje ovšem nejspíš výpadek nebudou schopny zcela nahradit. Pak je tu i další možnost: mnohem více než dosud se zaměřit na úspory energií, připomněl server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK