HN:Výrobci malých letadel loni vyrobili 588 strojů za miliardu Kč

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Domácí výrobci malých letadel loni vyrobili 588 strojů za více než miliardu korun. Je to o 170 letadel více než před čtyřmi léty. Česko tak patří k předním evropským výrobcům ultralehkých letadel. Letošní rok má být podle odhadů Asociace výrobců sportovních letadel ještě lepší, informují Hospodářské noviny (HN).

Česko patří podle HN spolu s Německem, Francií a Itálií k nejvýznamnějším evropským výrobcům takzvaných ultralightů, jejichž vzletová hmotnost nesmí v Evropě přesáhnout 450 kilogramů a u jejich obdoby v USA 600 kilogramů.

České firmy jsou úspěšné především v USA, z celkového počtu 560 strojů této kategorie registrovaných v prosinci v USA jich 390 pocházelo ze zemí Evropské unie, z toho z Česka byla podle HN dovezena víc než polovina, téměř dvě stě.

Americký letecký úřad FAA odhaduje, že v následujících deseti letech se v USA ročně prodá až tisíc ultralightů. Prezident Asociace výrobců sportovních letadel Miroslav Kábrt i díky tomu letos očekává až dvacetiprocentní nárůst produkce domácích výrobců ultralightů.

Tím se podpoří i výroba palubních přístrojů, vrtulí či padákových záchranných systémů; celkový obrat odvětví, do kterého je zapojeno 25 malých a středních firem, tak podle HN zřejmě překoná jeden a čtvrt miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK