Putin: Levná ropa je přátelská pomoc Bělorusku na cestě k trhu

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. ledna (ČTK) - Nižší cena za ropu, na níž se Rusko na konci minulého týdne dohodlo s Běloruskem, je přátelskou pomocí pro Bělorusko na jeho cestě k tržní ekonomice. Podle ruských tiskových agentur to řekl prezident Vladimir Putin. Díky levnějším energiím totiž Rusko svého souseda zatím subvencuje částkami v řádu miliard dolarů ročně.

Ruský prezident řekl, že jen v letošním roce se Bělorusko dočká od Ruska podpory v objemu 5,8 miliardy dolarů, v přepočtu asi 125 miliard Kč. Jde o částku, která odpovídá úlevám z tržních cen energií, které by asi Bělorusko muselo platit, pokud by se s Ruskem nedohodlo na kompromisním řešení.

Putin podle agentury RIA řekl, že v sektoru zemního plynu představuje pomoc Bělorusku asi 3,3 miliardy dolarů. U dodávek ropy a ropných produktů prezident vyčíslil odpovídající pomoc na letošní rok zhruba na 2,5 miliardy dolarů.

Bělorusku vládne autoritářský prezident Alexandr Lukašenko, který dříve prosazoval užší hospodářské vazby mezi jeho zemí a Ruskem. V poslední době ale vztahy mezi oběma zeměmi ochladly, z velké části kvůli sporům o ceny surovinových zdrojů. Rusko zřejmě odmítá Lukašenkův režim dál podporovat, což je patrné z posledních Putinových vyjádření.

Lukašenko o víkendu Moskvu obvinil, že se snaží Minsk donutit, aby se zřekl nezávislosti. Moskva podle něj usiluje o to, aby Bělorusko vstoupilo do Ruské federace. Z dnešních Putinových slov není jasné, co prezident míní pomocí Bělorusku na cestě k tržní ekonomice.

Rusko a Bělorusko v pátek vyřešily spor o ceny ropy a Moskva souhlasila, že Bělorusku sníží vývozní clo ze 180 na 53 dolarů za tunu. Bělorusko se ale bude s Ruskem dělit o zisky, kterých dosahuje zpracováváním levné ruské ropy a vývozem dražších ropných produktů na evropský trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK