Podnikatelé: Za existenci nefungujících firem můžou pomalé soudy

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Za existenci tisíců nefungujících firem může podle podnikatelů špatné řízení státu a pomalé soudy. Zástupci podnikatelů jsou překvapení z náhlé aktivity soudů, které nyní navrhují zrušení tisíců nefungujících společností uvedených v Obchodním rejstříku. Takzvané mrtvé firmy, které se nedají zastihnout na adresách svých sídel a nelze kontaktovat osoby z jejich vedení, jsou prý často zneužívány k nelegální činnosti.

"Nerozumím, proč je řešení této otázky vnímáno jako problém vyžadující legislativní změnu," řekl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Obchodní zákoník podle něj vymezuje, jak postupovat v případě, kdy statutární orgány firem neplní své povinnosti vůči rejstříku. Pokud je firma neplní, může soud navrhnout její zrušení. "Problém je v tom, že tato možnost nebyla systematicky uplatňována a nyní se snažíme urychleně dořešit resty za uplynulé roky," dodal.

Soudy, likvidátoři a další instituce podle televize Nova volají po zjednodušení zákonů, aby zrušení takových firem bylo rychlejší. Likvidace firem, u kterých se marně pátrá po majitelích a dokumentech, trvá i několik let. "Oslovíme odbor živností s tím, aby připravil návrh legislativního řešení tohoto problému," řekl televizi mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský.

Kvůli neúměrně dlouhé době nutné pro zahájení podnikání firmy často vznikají "do zásoby", uvedl tajemník Unie malých a středních podniků Petr Víšek. Přes důležité snahy zkrátit tento proces se mnoho nezlepšilo, a daná situace je často důsledkem vnitřní soudní byrokracie. Pokud společnosti "do zásoby" neporušují zákony a plní veškeré zákonné povinnosti, v zásadě nemohou nikomu vadit. Eventuální krytí trestné činnosti musí vždy posuzovat orgány činné v trestním řízení, podotkl.

Soudy jsou podle Víška těmi posledními, kdo si na současnou situaci mají stěžovat, protože na ní mají nemalý podíl svým pomalým fungováním. "Je nutné si uvědomit, že při dané rychlosti práce českých soudů a v současném prostředí by se likvidace všech nefungujících firem mohla protáhnout na desítky let a stát daňové poplatníky miliony korun," poznamenal.

Jedním z důvodů pro zrušení společnosti je například to, že po dobu dvou let nevykonává žádnou činnost, sdělila televizi místopředsedkyně Městského soudu v Praze Monika Vacková. U pražského městského soudu, kde je registrováno 40 procent společností z celé republiky, počet návrhů na zrušení společností vzrostl za poslední dva roky více než dvojnásobně. V loňském roce počet činil 2342, zatímco v roce 2004 to bylo 976 návrhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK