Kde hledat informace o vysokých školách

16.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Čas podání přihlášek na vysokou školu se blíží a vy stále nevíte, pro kterou z vysokých škol se rozhodnout? Poradíme vám, kde je možné si pro snazší výběr o jednotlivých vysokých školách přečíst detailní informace.

Téma týdne: Hlásíme se na vysokou školu

Při výběru vysoké školy vám doporučujeme začít v dostatečném předstihu a volbu vašeho budoucího oboru nepodcenit. Lehčí výběr mají žáci odborných středních škol, kterým zaměření střední školy již určuje studijní obor na vysoké škole. Studium gymnaziálního typu se však na jeden obor nezaměřuje a tak je možné si po ukončení gymnázia zvolit prakticky jakýkoliv studijní obor. V dnešním fintiku jsme pro vás připravili základní přehled možností, prostřednictvím kterých je možné o vysokých školách získat nejvíce praktických informací.

Vysoké školy nejméně s čtyřměsíčním předstihem před přijímacím řízením zveřejňují lhůtu pro podání přihlášek ke studiu, podmínky přijetí, rámcový obsah zkoušky, kritéria pro hodnocení zkoušek či maximální počet studentů přijímaných ke studiu v příslušném studijním oboru. Tyto informace jsou většinou umístěny na internetových stránkách jednotlivých vysokých škol. Některé vysoké školy nabízí tyto informace také na studijním oddělení ve formě brožury.

Nejvíce informací o konkrétních vysokých školách mohou uchazeči získat na tzv. dnech otevřených dveří, které jsou připravovány právě pro ně. Většinou se dny otevřených dveří na vysokých školách konají v průběhu prosince nebo ledna. Problematikou přijímacích řízení na vysokých školách se ve svých tématických přílohách každý rok zabývají také celostátní noviny či různé typy vysokoškolských učitelských novin.

Užitečné informace o vysokých školách je možné nalézt i na různých studentských serverech, kam patří například studentské centrum serveru Finance.cz. Kromě seznamu a detailního popisu vysokých škol jsou na webových stránkách studentských serverů umístěny například přípravné kurzy, praktické rady k přijímacím zkouškám či informace o možnostech studia v zahraničí.

 

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky