Když přijímací zkoušky skončí nezdarem…

17.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Poctivě jste se připravovali na přijímací zkoušky na některou z vysokých škol a neuspěli jste? Nezoufejte! Vždyť příští rok to můžete zkusit znovu a do té doby můžete třeba zdokonalit své jazykové znalosti nebo využít jiných možností.

Téma týdne: Hlásíme se na vysokou školu

I přes stále se zvyšující počet vysokých škol a nových fakult se najde mnoho těch, kteří se na zvolený obor nedostane. Důvodem je rostoucí počet uchazečů, kdy každoročně chce být vysokoškolsky vzděláno stále více studentů. Velký zájem zaznamenávají zvláště prestižní obory, u kterých bývá dosti obtížné splnit stanovená přijímací kritéria. Co tedy dělat, když přijímací zkoušky skončily nezdarem? Možností je více.

Těsně pod čarou? Zkuste odvolání
V případě, že jste na zvolenou fakultu nebyli přijati, si můžete podle nového vysokoškolského zákona podat žádost o přezkum nepřijetí ke studiu. Musíte však dodržet lhůtu 30-ti dnů od doručení záporného vyrozumění. Doporučujeme vám nahlédnout ve škole do vašich přijímacích testů a zjistit si, kolik bodů k přijetí vám chybělo a jakých chyb jste se dopustili. Odvolání má však smysl podávat jen tehdy, když jste skončili těsně pod čarou a nebo když jste přesvědčeni o tom, že váš test byl špatně vyhodnocen.

Druhé kolo přijímacích zkoušek
Některé univerzity vyhlašují z důvodu nenaplnění naplánovaného počtu studentů po klasickém termínu přijímacích zkoušek ještě 2. kolo nazývané mimořádné přijímací řízení. Pokud jste se tedy letos na zvolenou školu nedostali, není od věci se do druhého kola zkoušek přihlásit.

Program celoživotního vzdělávání
Pokud vás na vybranou vysokou školu nepřijmou, můžete využít programu celoživotního vzdělávání – stačí zaplatit pár tisícovek na školném. Ovšem pozor! Jako účastník tohoto programu nebudete mít status studenta a nemůžete využít studentské daňové ani sociální výhody. Po prvním roce studia se můžete pokusit přejít na řádné studium a v případě přijetí jsou vykonané zkoušky zpravidla uznány.

Přípravné kurzy
Kromě klasických intenzivních krátkodobých kurzů, konajících se krátce před začátkem přijímacích zkoušek, existují také dlouhodobé přípravné kurzy (tzv. nulté ročníky), které vás komplexně připraví na požadovaný typ vysoké školy. Cena těchto placených kurzů pořádaných vzdělávacími agenturami se liší v závislosti na intenzitě studia nebo prestiži vybraného oboru.

Soukromé vysoké školy
Nemáte-li o peníze nouzi, podejte si přihlášku na některou ze soukromých vysokých škol. Výhodou je prodloužená doba trvání přijímacího řízení až do podzimu a přijímání téměř všech uchazečů. Při výběru soukromé vysoké školy vám však doporučujeme zkontrolovat si, zda má instituce ke své vzdělávací činnosti akreditaci u ministerstva školství. Školné se na soukromých vysokých školách pohybuje od pár desítek tisíc až do několika stovek tisíc korun.

Cizí jazyky
Jednou z možností, jak po nepřijetí na vysokou školu nepřijít o statut studenta a jeho výhody, je přihlásit se na roční pomaturitní studium jazyků. Nabídka jazykových škol i samotných jazyků je dosti pestrá. Při výběru si však zjistěte, zda má jazyková škola akreditaci ministerstva školství, zda vám škola nabízí možnost složení státních nebo mezinárodních jazykových zkoušek nebo kolik studentů bude s vámi ve skupině. Cena denního pomaturitního kurzu v délce jednoho roku se při studiu jednoho jazyka pohybuje zhruba kolem 20.000 korun.

Studentské brigády
Pokud si chcete v období do dalších přijímacích zkoušek přivydělat, najděte si některou z dobře placených studentských brigád. Nabídku jednotlivých prací určených pro studenty naleznete na nástěnkách vysokých škol nebo kolejí, v různých studentských pracovních agenturách, na úřadech práce a také na internetových stránkách.


Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky