Říman: ČR může vyrábět do roku 2010 osm procent zelené energie

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 15. ledna (ČTK) - Česko může podle ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) do roku 2010 spotřebovávat osm a možná i více procent energie, která pochází z obnovitelných zdrojů. Stát by tím splnil svůj závazek vůči Evropské unii. Loni se přitom podíl takzvané zelené energie pohyboval kolem 4,5 procenta. Zvyšování spotřeby energie získané z obnovitelných zdrojů bude závislé na dostatku kvalitních projektů a poptávky. Zelená energie by se ale neměla stát módní vlnou, závazek nemusí být splněn za každou cenu, řekl dnes novinářům na výstavě Infotherma v Ostravě Říman.

"V souvislosti se spalováním biomasy musíme reálně posoudit produkční možnosti Česka, které nejsou neomezené. Už nyní se například potýkáme s nedostatkem dřeva. Dnes jsou přitom u nás snahy řešit biomasou téměř vše," uvedl Říman.

Na módní vlně se podle něj veze také větrná energie. "Technické parametry elektráren a jejich dopad na životní prostředí přitom nejsou tím nejlepším doporučením," řekl Říman.

Kotle a další zařízení využívající obnovitelné zdroje jsou jedním z hlavních taháků letošní Infothermy. Tepelná čerpadla a sluneční kolektory vystavuje přibližně šestina z více než 300 firem, další vystavující se zabývají projekcí, výstavbou a provozem bioplynových stanic.

Česká republika by podle závazku EU měla v roce 2010 vyrábět osm procent energie z obnovitelných zdrojů. Posílení obnovitelných zdrojů energie má podle představ odborníků především snížit emise skleníkových plynů do ovzduší a přispět k šetrnému zacházení s přírodními zdroji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK