Pila Javořice obnovila výrobu, materiál ale má jen do konce ledna

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 15. ledna (ČTK) - Akciová společnost Javořice, která patří do lesnicko-dřevařského holdingu CE WOOD, obnovila v neděli po zhruba dvoutýdenní přestávce způsobené nedostatkem dřeva provoz pily ve Ptení na Prostějovsku. Odstávka způsobila firmě ztrátu asi 20 milionů korun. Podle vedení společnosti ale problém s nedostatkem kulatiny přetrvává. Nynější zásoby pile vystačí jen do konce ledna. Vedení závodu nevyloučilo, že v únoru bude muset provoz opět přerušit. Pile chybí podle vedení společnosti kulatina kvůli zastavení prací ve státních lesích.

"Vyhlídky na únor nejsou růžové. Variant řešení je několik. Pokud bychom museli stát celý únor, a takový předpoklad existuje, pokusíme se domluvit se zaměstnanci na tom, že jim přesuneme dva týdny z červencové dovolené na únor. Další únorové dny bychom jim vypláceli 70 procent mzdy, což vyplývá z kolektivní smlouvy," řekl Vařeka.

Doplnil, že plat ve výši 70 procent zaměstnanci pily obdrží i za neodpracované dny při lednovém přerušení provozu. "Další ztrátu jsme utrpěli kvůli ušlému výdělku. Celkově to představuje zhruba 20 milionů korun," uvedl ředitel společnosti Javořice.

Firma se nyní připravuje také na alternativu, že nebude mít dostatek kulatiny i v dalších měsících. Podle Vařeky by pila v tomto případě zřejmě přistoupila k omezení počtu směn, což by si ale vyžádalo propouštění. Zda k němu firma bude muset přistoupit, ukáže podle Vařeky další vývoj.

Ve státních lesích se od začátku ledna netěží proto, že státní podnik Lesy České republiky zatím neuzavřel smlouvy s firmami, které vyhrály v říjnu vypsané tendry na práce v lesích. Podnik nemůže podepsat smlouvy kvůli stížnostem u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Pila ve Ptení se před časem dočkala rozsáhlých úprav, díky nimž se zařadila mezi nejmodernější pilařské závody v Evropě. Investice, kterou uhradila mateřská společnost CE WOOD, si vyžádala asi 750 milionů korun. Díky modernizaci firma loni navýšila pořez dřeva na 548.000 metrů krychlových ze 380.000 v roce 2005. Nárůst výroby se projevil v navýšení počtu zaměstnanců. Pila přijala 38 lidí a nyní jich zaměstnává 250.

Společnost Javořice koupila pilařský závod ve Ptení v polovině roku 1998. Od roku 2003 má Javořice provozy také v Bystřici pod Hostýnem a ve Vysočanech. Jediným akcionářem Javořice je společnost CE WOOD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK