Merkelová chce do stavby podmořského plynovodu zapojit i Polsko

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 15. ledna (zpravodajka ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová by chtěla do projektu kontroverzního plynovodu po dně Baltského moře zapojit Polsko. Německo podle ní uvažuje o tom, že by tento plyn odebíralo i Polsko a pobaltské státy. Rusko bude podle kancléřky dál strategickým partnerem pro Evropskou unii, proto by Brusel měl obnovit rozhovory s Moskvou. Merkelová, jejíž země nyní EU předsedá, to řekla v rozhovoru pro několik světových deníků včetně polského listu Rzeczpospolita.

Polsko stavbu plynovodu, na kterém se podílejí ruský koncern Gazprom a německé společnosti E.On a BASF, od počátku ostře kritizuje. Původně mělo potrubí vést přes polské území, nakonec se rozhodlo, že povede po dně Baltského moře. Změna plánu Varšavu připraví o poplatky za tranzit plynu a posílí závislost Polska na ruských dodávkách.

"Vyvstaly obavy, že je to projekt namířený proti některým členům EU, jako je Polsko a pobaltské státy. Nikdy to nebylo naším záměrem," uvedla kancléřka. Německo podle ní uvažuje o možnosti posílání plynu z nového plynovodu právě do Polska a Pobaltí. Nyní lze tlačit plyn pouze z východu na západ, ale nikoliv opačně.

Podle Merkelové jsou v Německu firmy, které jsou připraveny se účastnit takového projektu, nechtěla však prozradit jejich jména. "Je to náš návrh. Nic nezmůžeme s tím, že v Polsku se o to nikdo nezajímá," uvedla.

Merkelová nepochybuje, že v nejbližších desetiletích bude Rusko důležitý dodavatel energetických surovin do EU. Proto by podle ní měl Brusel obnovit spolupráci s Moskvou. "Během jednání můžeme představit vlastní návrhy, mezi jinými ty, které se týkají energetické bezpečnosti."

Rusko by podle Merkelové mělo učinit vše pro to, aby bylo důvěryhodným partnerem, jakým bylo v energetické oblasti v minulosti. Případy napětí loni rusko-ukrajinských a letos rusko-běloruských vztahů, které vyvrcholily přerušením dodávek plynu, respektive ropy, nejsou podle Merkelové argumentem pro, či proti plynovodu přes Baltské moře.

Rusko považuje kancléřka za strategického partnera a Německo se bude během svého předsednictví snažit o konkrétní návrhy pojetí partnerství. "Mám velký zájem na tom, aby naše vztahy byly velmi dobré, bez ohledu na to, zda Německo předsedá unii nebo ne," řekla.

Oživit chce Merkelová debatu na téma evropské ústavy. Nejprve si chce však vytvořit obraz o současné situaci. "Nevím, co je možné, co ne," řekla. Zdůraznila, že v nejdůležitějších oblastech by Evropská unie měla mluvit jedním hlasem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK