Koruna stála v klidu pod 27,80 Kč/EUR a 21,50 Kč/USD

15.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Česká měna se dnes pohybovala po většinu dne těsně pod hranicí 27,80 Kč/EUR, po 17:00 stála na 27,77 Kč/EUR. K dolaru kurz nepatrně posílil na závěrečných 21,47 Kč/USD. Zveřejněné makroekonomické statistiky neměly na obchodování prakticky žádný dopad, vyplývá z informací serveru Patria Online.

"Obchodování bylo klidné. Dopoledne jsme sice viděli mírné oslabující tendence, ale odpoledne kurz veškeré ztráty vymazal," popsal vývoj na trhu analytik Next Finance Vladimír Pikora. Dnešní obchodování se neslo v duchu pátečního. Koruna se po většinu dne pohybovala těsně pod hranicí 27,80 Kč/EUR; kurz byl v rozpětí od 27,73 do 27,82 Kč/EUR, dodal analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Kurz se podle analytika patrie Tomáše Vlka pohyboval spíše v závislosti na ostatních středoevropských měnách. Viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer dnes uvedl, že koruna není tak silná, aby se kvůli ní snižovaly úrokové sazby.

V úterý bude v ČR zveřejněna platební bilance za listopad. Celkově výhled na běžný účet platební bilance není příliš optimistický a neposkytuje dostatečně prostoru pro nadprůměrné zpevňování domácí měny, upozornil Frayer. "Naopak se domníváme, že v kombinaci s trvající politickou nejistotou otevírá dveře pro pokračující korekci předchozích korunových zisků," podotkl.

Dolar využil svátečního dne v USA ke konsolidaci. Jeho kurz k euru se pohyboval odpoledne okolo 1,2934 USD/EUR. Důležité impulzy z ekonomiky dnes nepřišly, v úterý se pozornost upře na německý index ekonomického sentimentu nálady ZEW, poznamenal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK