HN: Obchod s elektřinou se změní, v Praze vzniká energetická burza

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Pražská burza cenných papírů (BCPP) založila minulý týden společnost Energetická burza. Zároveň požádala ministerstvo průmyslu a obchodu o udělení licence na provozování komoditní burzy, na které by se prodávala a kupovala elektřina. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Prodej elektřiny přes burzu by se měl projevit především vyšší transparentností tvorby cen proudu.

Podle šéfa BCPP Petra Koblice by se mohlo s elektřinou obchodovat od června letošního roku. Červnový termín spuštění obchodů je podle Koblice velmi důležitý, neboť v tomto období uzavírají firmy se svými zákazníky kontrakty na další rok. Tuzemský dominantní výrobce a distributor ČEZ souhlasil s tím, že pokud bude mezi brokery a odběrateli o burzu zájem, přesune na ni nakonec veškerou svou produkci. Vedle ČEZ by tuzemskou burzu mohly podle odborníků využívat i německé energetické koncerny RWE a E.ON.

Projekt podporuje i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Podle něj díky prodeji elektřiny na burze skončí spekulace o tom, že management ČEZ, motivovaný ke zvyšování zisků a hodnoty ČEZ, záměrně proud zdražuje.

Elektřina kvůli vzniku Energetické burzy nezdraží ani nezlevní, ale její cena bude více záviset na okolních trzích. "Již v současné době nejsou však téměř nejsou rozdíly mezi cenou elektřiny v Německu a u nás," uvedl obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda.

V současnosti cenu elektřiny stanovuje z menší části Energetický regulační úřad, podstatnější vliv mají aukce na produkci virtuální elektrárny, které loni a předloni pořádala společnost ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK