Koruna drží pozice vůči euru, k dolaru posiluje

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Česká měna zahájila den stagnací na 27,77 Kč/EUR, což je kolem pondělních závěrečných hodnot. Proti dolaru koruna posílila na 21,41 Kč/USD. Data o platební bilanci za listopad nepřinesla negativní překvapení jako říjnové údaje. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Koruna po datech z ekonomiky drží původní pozice navzdory mírnému oslabování ostatních měn v regionu. Postupné oslabování dolaru mírně zlepšuje pozici střední Evropy," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Ztráty zlotého a forintu by se tak neměly podle něj zvětšovat a česká měna se může na současné hladině udržet.

Silná korun v současnosti brání i růstu úrokových sazeb. Člen bankovní rady Mojmír Hampl pro agenturu Reuters uvedl, že není nakloněn snížení úroků. Posilování měny Hampl vnímá "méně dramaticky než někteří kolegové", protože je součástí konvergenčního procesu a exportéři se se silnou měnou naučili žít.

Dolar aktuálně oslabuje na 1,2965 USD/EUR. V Německu dnes bude zveřejněn index podnikatelské nálady, který by se měl podle očekávání zlepšit. "Jeho vliv na obchodování by ale měl být nevýrazný," uvedl Vlk s tím, že hlavní příděl makrodat přijde až ve středu a ve čtvrtek z USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK