Ve Švýcarsku začne největší soud hospodářské kriminality v zemi

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 16. ledna (ČTK) - Ve Švýcarsku dnes začne největší soud hospodářské kriminality v historii země. Souzeno bude 19 bývalých manažerů, členů správní rady a poradců zkrachovalé letecké společnosti Swissair. Žaloba se vztahuje na nesrovnalosti včetně podvodů na věřitelích, falšování dokumentů a zneužití důvěry v obchodním styku. Mezi devatenáctkou souzených budou i bývalí ředitelé aerolinií Mario Corti, Eric Honegger a Philippe Bruggisser.

SAirGroup, mateřská společnost Swissairu, se položila v roce 2001 s dluhy přes 17 miliard švýcarských franků, tedy téměř 293 miliard Kč. Předcházela tomu řada převzetí neúspěšných evropských rivalů.

Proces bude pozorně sledovat podniková sféra. Předpokládá se, že případ objasní nejisté rozhraní mezi špatným vedením podniku a kriminalitou v době, kdy způsob řízení korporací přitahuje pozornost veřejnosti.

Curyšský generální prokurátor Andreas Brunner uvedl, že se u nikoho z obviněných nepředpokládá osobní zisk jako motivace. V březnu minulého roku, kdy prokuratura vznesla obvinění, Brunner zdůraznil, že jde o lidi, kteří chtěli především zabránit kolapsu SAirgroup. "Bohužel občas použili nepoctivé metody," řekl tehdy Brunner.

Krach Swissairu znamenal ztráty investic, pracovních míst a naspořených penzí. Případ byl také ranou pro národní hrdost, protože Švýcaři považovali aerolinie za symbol švýcarské spolehlivosti, kvality a efektivity.

Kroky, které vedly k bankrotu Swissairu, švýcarskou veřejnost výrazně přitahovaly. Dokumentární film, který zachytil poslední dny společnosti, se loni stal nejsledovanějším snímkem ve švýcarských kinech.

Soud se odehrává v hale, která pojme až 1500 lidí, protože běžné soudní síně jsou na zájem médií a veřejnosti příliš malé. Slyšení jsou nachystána až do 9. března a povedou je tři soudci. Ti budou před vynesením rozsudků rokovat neveřejně.

S verdikty ale věc zřejmě neskončí. Kvůli možnosti odvolání v tomto procesu se vedou tři paralelní civilní soudy na podnět likvidátora Swissairu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK