Moos: Systém mýtného pro druhou etapu využije dvě technologie

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Systém výběru elektronického mýtného pro silnice prvních tříd bude využívat dvě technologie, mikrovlnnou a satelitní, ale pouze jednu palubní jednotku. Řekl to profesor ČVUT Petr Moos, jehož tým nyní o architektuře systému jedná s firmou Kapsch. Podle Moose půjde o světový unikát. Jednání s Kapschem mají skončit do pátku.

Zamýšlený hybridní systém bude využívat brány, které již existují na dálnicích a rychlostních silnicích, několik nových bran bude nutné postavit v pohraničích oblastech, sdělil Moos. Zbytek sítě bude sledován prostřednictvím virtuálních mýtných bran přes satelit a placené úseky budou vyznačeny na digitálních mapách.

Po skončení jednání s týmem expertů předloží Kapsch návrh architektury ministerstvu, které ji buď odsouhlasí, nebo zamítne. V případě souhlasu, předá MD celou věc antimonopolnímu úřadu, který bude rozhodovat, zda změna technologie není v rozporu se zadávacími podmínkami tendru. Nejdříve se systém podle Moose spustí počátkem příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK