Hybášková: Obce podají žalobu na MF kvůli sázkovým terminálům

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Skupina obcí připravuje žalobu na ministerstvo financí ke štrasburskému soudu kvůli sázkovým terminálům. Obec se sice může postavit proti výherním hracím automatům, ale ministerstvo financí na stejném místě povolí mnohem nebezpečnější videoterminály, na které jsou obce krátké. Na dnešní tiskové konferenci to uvedla europoslankyně Jana Hybášková (SNK ED).

Chystaná žaloba vychází z principu, že videoterminál je hrací automat. "Tím (že MF povoluje terminály) porušuje samosprávný princip obce, porušuje samostatnost a odpovědnost obce, a to jsou základní principy subsidiarity EU," řekla Hybášková. Subsidiaritou se rozumí respektování pravomocí organizačně nižších úrovní.

Ve Štrasburku lze podle europoslankyně navíc žádat pro obce odškodnění za škody způsobené narušením veřejného pořádku umístěním videoterminálů. Zpracování žaloby je otázkou zhruba šesti až osmi týdnů. Na dotaz, zda věří v úspěch žaloby, Hybášková odpověděla: "Nejsem právník, ale jako evropský poslanec znalý evropských poměrů jsem si téměř jistá."

Slova europoslankyně potvrdil místostarosta Jičína Ladislav Brykner, jehož město se snažilo omezit hazard vyhláškou. "Tam, kde jsme výherní hrací přístroje zakázali, tam se nám objevily videoloterní terminály," shrnul. Videoterminály se objevily i na jiných místech včetně prostor vedle škol a dokonce i v objektu celníků, a všechny povolilo ministerstvo financí. Podobné zkušenosti mají podle senátora Josefa Novotného (SNK ED) desítky měst.

Nejkřiklavějším příkladem v Česku je podle Hybáškové Praha 1, která má největší koncentraci kasin, terminálů a hracích automatů na světě, tedy větší než v kolébce hazardu v Las Vegas. V celém hlavním městě podle ní ani neexistuje k hernám vyhláška jako v případě Jičína.

Česko je podle Novotného rájem hazardu, což má negativní dopady na společnost včetně praní špinavých peněz. Novotný již kvůli videoterminálům podal loni trestní oznámení na dřívějšího ministra financí Bohuslava Sobotku. Novotný se s dalšími senátory snažil i prosadit zpřísnění loterijního zákona, ale neuspěl. V této aktivitě ale bude pokračovat a snažit se zpřísnění rozšířit i například na internetové sázení.

Hybášková v této věci také upozornila, že Česko musí do letošního října vzít v potaz evropskou třetí směrnici o praní špinavých peněz respektive o předcházení zneužití finančního systému k praní špinavých peněz a financování terorismu, které se týká také hazardního průmyslu. Podle této směrnice by licenci museli v kasinech a loterijních firmách mít nejen majitelé, ale i manažeři a všichni, kdo nakládají s penězi. U hráčů, kteří by hráli o více než zhruba 50.000 korun (2000 eur), by bylo povinné ověřování totožnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK