Gazprom a Dresdner budou obchodovat s povolenkami

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. ledna (ČTK) - Ruská finanční společnost Gazprombank se dohodla s německou Dresdner Kleinwort na zahájení obchodů s emisními povolenkami. Díky projektu by mohl vzniknout trh, jehož velikost může podle analytiků dosáhnout až 15 miliard eur (asi 417 miliard Kč). Společný podnik se zaměří na Rusko a východní Evropu.

"V Rusku je obrovský potenciál pro využití možností, které nabízí Kjótský protokol," řekl náměstek ředitele Gazprombank Alexej Obozincev. Gazprombank patří do skupiny Gazprom, zatímco Dresdner Kleinwort patří německému ústavu Dresdner Bank. Analytici odhadují, že firmy by mohly získat povolenky až na jednu miliardu tun emisí.

Systém obchodování s emisemi v Evropské unii firmám dovoluje sbírat body za to, že investují do projektů na snižování emisí oxidu uhličitého. Ten je považován za jeden z hlavních skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování. Gazprombank a Dresdner Bank založí společný podnik s názvem Carbon Trade & Finance SICAR se sídlem v Lucemburku.

"Poptávka po nových a likvidních derivátech na evropském trhu obchodování s emisemi se nepřetržitě zvyšuje, a trh přitom dosáhl rekordní velikosti," uvedla Dresdner Kleinwort. Společný podnik mezi ruskou a německou bankou z počátku přesto nebude otevřen třetím subjektům.

Firmy o návrhu vytvořit společný podnik zaměřený na obchodování s emisemi informovaly už v loňském roce. Gazprombank tehdy uvedla, že až třetinu svého akciového kapitálu prodá za 800 milionů dolarů právě ústavu Dresdner Bank. Z návrhu ale později sešlo, protože z Dresdner Kleinwort odešli dva klíčoví bankéři, kteří se angažovali v obchodech s Gazpromem.

Podle Kjótského protokolu získávají firmy, které investují do úsporných projektů, jednu povolenku za každou ušetřenou tunu emisí. Projekty se zaměřují hlavně na úsporu energií a zvýšení efektivity výrobních postupů v zemích bývalého sovětského bloku. Takto získané povolenky je možné prodávat v Kanadě, Japonsku nebo zemích EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK