Koruna lehce oslabila na 27,80 Kč/EUR a 21,50 Kč/USD

16.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Česká měna při poklidném obchodování mírně oslabila na 27,80 Kč za euro a 21,50 Kč za dolar, kde stála před 17:00. K poklesu kurzu k dolaru přispělo zpevnění americké měny na světových trzích. Na výsledky listopadové platební bilance koruna příliš nereagovala. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Koruna se nadále pohybovala v úzkém pásmu mezi 27,70 až 27,80 Kč/EUR bez jasného směru. Zlotý dnes sice zaznamenal ztráty, ke kterým přispělo zhoršení běžného účtu, ostatní středoevropské měny se k němu však nepřidaly," uvedl analytik Patrie Tomáš Vlk. "Dnešní čísla o platební bilanci impulz k prolomení silného technického odporu na 27,80 Kč/EUR nedávaly," doplnil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Optimisté si mohli dnešní data vykládat dobře, protože schodek běžného účtu byl plně vykompenzován přebytkem finančního účtu, a navíc byl nepatrně nižší, než se v průměru čekalo, upozornil analytik Next Finance Vladimír Pikora. Pesimisté by se ale podle něj mohli zděsit propadu v přílivu nových investic. Znepokojivá by pro ně mohla být i kumulovaná bilance od začátku roku, kdy deficit běžného účtu již není pokryt přebytkem finančního účtu, dodal.

Dolar proti euru postupně obrátil a začal zpevňovat. Před 17:00 se obchodoval na 1,2935 USD/EUR. V růstu ho nezastavil ani německý index podnikatelské nálady ZEW, informoval Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK