MfD: J&T postaví v Komořanech elektrárnu za 4 až 5 mld.

17.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Společnost United Energy právní nástupce, která patří do investiční skupiny J&T, postaví v severočeských Komořanech novou elektrárnu za čtyři až pět miliard korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD) s tím, že společnost v těchto dnech kvůli projektu nového zdroje požádala o posouzení vlivu na životní prostředí.

Elektrárna o výkonu 160 MW má stát v areálu nynější Teplárny Komořany. Jejím majitelem je také United Energy právní nástupce.

Nový zdroj bude stát na patě dolů Mostecké uhelné společnosti (MUS), není ale jasné, zda bude spalovat její uhlí. "Elektrárna bude mít fluidní kotel a je projektována tak, aby mohla používat i jiná paliva než hnědé uhlí. Může to být například černé uhlí nebo biomasa," uvedl partner J&T Daniel Křetínský. "Jsme připraveni na to, že se nám nepodaří dosáhnout dohody s MUS o dodávkách uhlí pro nový zdroj," konstatoval.

J&T vede o uhlí z mosteckých dolů s jejím majitelem, společností Czech Coal, spor. Czech Coal vypověděla od letošního roku dodávky uhlí pro teplárnu Komořany kvůli sporu o ceny, soud jí však nakázal v zásobování teplárny pokračovat. J&T si navíc stěžuje na Czech Coal u antimonopolního úřadu, že zneužívá svého postavení na trhu s hnědým uhlím.

Czech Coal připustila, že dohoda s J&T nebude jednoduchá.

J&T chce elektrárnu začít stavět už příští rok. V provozu má být na přelomu let 2009 a 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK