Japonské akcie zpevnily, kurz jenu ale klesá

17.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. ledna (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes zvýšily a za jejich růstem z části stály spekulace, že japonská centrální banka ve čtvrtek nezvýší sazby, jak se mezi analytiky spekulovalo. Kvůli tomu se také na devizovém trhu snižoval kurz jenu, který k dolaru klesl na nejnižší úroveň za více než rok.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 58,89 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,34 procenta na hodnotě 17.261,35 bodu. Širší index Topix zpevnil o 0,19 procenta na 1706,76 bodu. Dostal se tak nejvýše od května loňského roku.

Investoři měli zájem hlavně o akcie realitních firem, které by měly mít prospěch z toho, že centrální banka zatím nesáhne k dalšímu zvýšení sazeb. Vzhůru šly například akcie Mitsubishi Estate. O bankovní tituly však příliš velký zájem nebyl a řada z nich oslabila.

Oslabovaly také akcie technologických společností jako je Tokyo Electron a další, kterým ublížila zpráva o poklesu zisku americké společnosti Intel. Ta navíc uvedla, že v letošním roce se nedá očekávat zvýšení hrubé marže, což analytiky nepříjemně zaskočilo. Intel oslabil zhruba o čtyři procenta a stáhl s sebou i některé technologické akcie na asijských trzích.

V oblibě byly akcie některých exportérů, kterým svědčí pokles kurzu jenu. Vzhledem k tomu, že velká část produkce japonských firem směřuje na americký trh, pokles jenu k dolaru japonské zboží v USA reálně zlevňuje. To dnes prospělo akciím výrobce fotoaparátů Nikon a dalším vývozcům.

"Pokud se centrální banka rozhodne ponechat sazby beze změn, bude to pro akciový trh v zásadě příznivá zpráva," poznamenal hlavní analytik finanční společnosti Daiwa SB Investments Soičiró Mondži. Japonci mají nyní základní sazbu na 0,25 procenta, což je nejméně ze všech zemí GT. Dlouho ji přitom měli na nule, aby podpořili investice.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 120,69 JPY a oslabil z předchozích 120,35 JPY, kde byl v úterý. Na paritě s eurem klesl na 156,05 ze 155,86 JPY, zatímco dolar k euru vystoupil na 1,2928 USD z předchozího kurzu 1,2950 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK