Koruna oslabila k 27,90 Kč/EUR

17.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Česká měna ve středu oslabila během dne z úvodních 27,80 Kč za euro až k 27,90 Kč/EUR. Po 17:00 stála na 27,87 Kč/EUR. Důvodem byl vývoj ve středoevropském regionu. K dolaru koruna klesla na 21,55 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Za absence nových domácích zpráv bylo dnešní obchodování s korunou klidné. Koruna v průběhu dne oslabila z 27,80 Kč/EUR až téměř k 27,92 Kč za euro. Oslabily i ostatní regionální měny v čele se slovenskou korunou," popsal obchodování analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Investoři vnímají riziko, že se v tomto roce sníží dostupnost volných peněz a rizikovější trhy nepřinesou tak velké výnosy, uvedl dealer J&T banky Lukáš Růžička. U české koruny je podle něj navíc nevýhoda nižšího úročení spojeného s masivním odlivem zisku a dividend.

Koruně nepomohla ani zpráva, že by dva opoziční poslanci měli v pátek podpořit koaliční vládu Mirka Topolánka, připomněl analytik Next Finance Vladimír Pikora. "Zdá se, že finanční trh politiku naprosto ignoruje. Investoři se obávají, že ať už vláda důvěru získá, či ne, razantní reformy stejně neproběhnou," podotkl.

Dolar dnes na světových trzích nevybočil z úterního pásma, k euru byl těsně nad 1,29 USD/EUR. Americká měna nereagovala na zveřejnění mnoha makroekonomických dat z USA. Ve čtvrtek budou podle Růžičky trhy pozorně sledovat vystoupení předsedy Fed Bena Bernankeho před Senátním výborem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK