Americké akcie se dopoledne vyvíjely oběma směry

17.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. ledna (ČTK) - Americké akcie se ve středu dopoledne vydaly oběma směry. Ke zlepšení nálady na trhu přispěla zpráva o zvýšení průmyslové výroby. Naopak dolů táhla trhy zpráva o vyšším růstu výrobních cen v prosinci, než se čekalo, a nepříznivé výsledky hospodaření technologické společnosti Intel.

Kolem poledne místního času (18:00 SEČ) hlavní index Dow Jones vzrostl o 0,17 procenta na 12.603,42 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,2 procenta na 1434,72 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite naopak oslabil o 0,13 procenta na 2494,56 bodu.

Nejvíce tlačila indexy dolů firmy Intel. Největší světový výrobce čipů oznámil, že jeho čtvrtletní zisk klesl o 40 procent a dodal, že zlepšení ziskové marže nečeká ani v letošním roce.

Výrobní ceny ve Spojených státech se v posledním měsíci loňského roku zvýšily o 0,9 procenta. Analytici přitom očekávali, že se zvýší pouze o 0,5 procenta. Zpráva o cenách snížila naději na blízké snížení úrokových sazeb v USA.

Náladu na trhu naopak zlepšila zpráva, že průmyslová výroba ve Spojených státech se v prosinci meziměsíčně zvýšila o 0,4 procenta díky silnému růstu zpracovatelské produkce a těžby. Zisky si připsal také výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble díky lepšímu hodnocení svých akcií od firmy Goldman Sachs, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK