Americké akcie ve středu oslabily, nejvíce technologické tituly

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. ledna (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve středu snižovaly a největší propad stihl technologické tituly. Na ně nepříznivě zapůsobila výsledková zpráva společnosti Intel, která nastínila horší výhled, než s jakým počítali analytici. Na devizovém trhu nepatrně oslaboval dolar kvůli očekávání, že Američané zatím nesníží úroky.

Dow Jonesův index oslabil o 5,44 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,04 procenta na hodnotě 12.577,15 bodu. Podobně širší index S&P 500 si odepsal 0,09 procenta na 1430,62 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,74 procenta na 2479,42 bodu.

Intel v úterý oznámil, že čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí mu klesl o 39 procent, částečně kvůli cenové válce, kterou vede se svým rivalem Advanced Micro Devices. Intelu meziročně klesla i hrubá marže a management sdělil, že v letošním roce se její zvýšení nedá očekávat. Vedle akcií Intelu se ale investoři zbavovali také akcií Cisco Systems.

Akcie Intelu nepříznivě ovlivnily všechny tři hlavní indexy. Dow Jonesův index i S&P 500 nicméně klesly pouze nepatrně, protože pokles Intelu téměř vyvážil růst akcií energetických společností. Ty v minulých dnech oslabily kvůli poklesu cen ropy. V oblibě byly po zvýšení nákupního doporučení také akcie Procter & Gamble.

"Toto čtvrtletí bude zřejmě poslední, kdy se dočkáme dvouciferného růstu zisků. U technologií je možné vidět pokles cen a klesající marže. Intel částečně překonal očekávání analytiků, ale přesto vydal varování," podotkl prezident společnosti Stewart Capital Advisors Malcolm Polley. Akcie firmy si odepsaly asi 5,7 procenta hodnoty.

Na devizovém trhu mírně oslaboval dolar, který reagoval na nejnovější statistiku z USA. Ta naznačila, že investoři zatím nemají důvod očekávat změnu postoje centrální banky, která drží základní úrok na 5,25 procenta. V minulých dnech se spekulovalo, že Američané by mohli sazby i snížit, to ale vyvrací zpráva o růstu výrobních cen i další ukazatele.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2931 USD, a mírně tak oslabil z předchozích 1,2915 USD, kde byl v úterý. Vůči japonskému jenu zůstal na 120,64 JPY, euro k jenu ale vystoupilo na 156,04 z předchozího kurzu 155,81 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK