AČCKA: Tržby za zimní zájezdy jsou kvůli teplu o 30 procent nižší

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Cestovní kanceláře mají zatím kvůli letošní teplé zimě o 30 procent nižší tržby za zimní zájezdy než minulý rok. Vyplývá to z průzkumů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Pokud teplé počasí vydrží celou zimu, mohou ztráty dosáhnout až 800 milionů korun, uvedl na dotaz ČTK mluvčí asociace Tomio Okamura.

Ačkoliv se zimní zájezdy prodávají již od září a některé CK na podzim hlásily dokonce nárůst tržeb, hlavní sezona začíná pro české lyžaře až v únoru. "Klíčový bude únor, protože 45 procent všech zimních zájezdů realizují Češi v únoru," potvrzuje Okamura. A právě lidé, kteří se chystali v únoru vyrazit na hory, nyní podle Okamury vyčkávají.

Okamurova slova potvrzuje i majitel cestovní kanceláře Campana Tour Jan Zeman. Podle něj je 30procentní pokles logický. Lidé nyní čekají s nákupem zájezdu do poslední chvíle a sledují sněhové zpravodajství. "Drtivě ustoupili od toho, že by si kupovali zájezd měsíce dopředu," myslí si Zeman.

Zatímco na českých horách se sníh prakticky nevyskytuje, zahraniční střediska v Alpách jsou na tom o něco lépe. Nejlepší podmínky pro lyžování nabízejí ledovce. I zde se však podle Zemana potýkají s nízkým počtem lyžařů. "Polovina lidí si myslí, že ani na ledovcích není sníh, a druhá polovina si myslí, že je tam tak plno, že si ani nezalyžují," míní Zeman. "Ta histerie je veliká," dodává.

Nedostatek sněhu způsobuje problémy i majitelům lanovek a vleků, kteří zaznamenali podobný pokles tržeb jako cestovní kanceláře a chtějí se obrátit o pomoc na stát. Prázdné lyžařské areály vadí i poskytovatelům návazných služeb, například půjčovnám lyží nebo skiservisům.

Loni Češi utratili za zimní zájezdy kolem 11 miliard korun, cestovní kanceláře však spolkly pouze menší díl koláče. Výlety za sněhem si totiž většina lidí organizuje sama. Do zahraničí jezdí s cestovními kancelářemi 33 procent lidí, u tuzemských zájezdů je toto číslo ještě nižší, na české hory jezdí s CK pouhých 20 procent zimních turistů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK