Deseti největším obchodníkům loni vzrostly tržby na 261,3 mld. Kč

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Deseti největším obchodním řetězcům v loňském roce vzrostly maloobchodní tržby meziročně o 32,9 miliardy na 261,3 miliardy korun. Předběžné výsledky dnes zveřejnila analytická firma Incoma Research. Loňské tempo růstu tržeb bylo rychlejší než v roce 2005, kdy desítka největších obchodníků zvýšila tržby zhruba o 13 miliard korun.

První místo na žebříčku největších obchodníků loni poprvé patřilo s odhadovanými tržbami 43,5 miliardy korun německé skupině Schwarz, která v Česku provozuje síť hypermarketů Kaufland a diskontních prodejen Lidl. V roce 2005 byla druhým největším obchodníkem.

Skupina Schwarz na prvním místě vystřídala společnost Makro Cash&Carry, která loni s tržbami 38,3 miliardy korun skončila až na čtvrtém místě. O druhé a třetí pořadí se s tržbami 38,5 miliardy korun dělily obchodní řetězce Ahold a Tesco. V roce 2005 byl Ahold třetí a Tesco páté.

S pořadím na loňském žebříčku největších obchodníků zamíchal odchod tří obchodních řetězcům z Česka. Zhruba 60 obchodů Julius Meinl v závěru roku 2005 převzal Ahold a Tesco loni získalo 11 hypermarketů Carrefour a 27 supermarketů Edeka. Právě společnosti Tesco Stores ČR loni podle odhadů Incoma Research vzrostly tržby nejvíce, a to o 16 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK