Koruna obrátila a posiluje stejně jako region

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne obrátila směr a posiluje vůči euru i dolaru. V 11:30 se koruna obchodovala za 27,84 Kč/EUR. Proti dolaru je silnější na 21,53 Kč/USD. Rostou i okolní měny v regionu. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Celá střední Evropa dopoledne roste, když pozitivním faktorem je nezvýšení sazeb v Japonsku, které podporuje rizikovější měny," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Pro další vývoj bude podle něj důležitý pohyb dolaru a amerických výnosů. "Proto je pro měny v našem regionu rizikem odpoledne a data z USA," dodal.

Dolar se vůči euru obchoduje na 1,2950 USD/EUR. Na eurodolarovém trhu nedochází podle Vlka k výrazným pohybům ani po středečních datech. "Dnes je na programu americká spotřebitelská inflace, stavby nových domů a projev šéfa americké centrální banky Bernankeho o ekonomickém výhledu," uvedl. Tyto události pak mohou dolar dostat ze současné stagnace a udat mu směr. "Pokud podpoří další růst dolaru, lze čekat negativní tlak na měny na rozvíjejících se trzích," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK