Zajištění náhradní cesty ropy do ČR by mohlo stát stamiliony

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Zajištění náhradní, jihozápadní evropské cesty ropy do České republiky v případě krize dodávek z ropovodu Družba by si mohlo vyžádat až stamilionové investice státu. Novinářům to dnes řekl místopředseda vlády Alexandr Vondra. Jednání o zajištění dopravy ropy v případě krize prostřednictvím ropovodu TAL z italského Terstu do německého Karlsruhe a poté ropovodem Ingolstadt (IKL) do ČR zahájila Česká republika v minulém týdnu.

"Při plném využití kapacity ingolstadtského ropovodu lze pokrýt valnou většinu našich potřeb. Pokud z toho budou vyplývat nějaké dodatečné investiční náklady, nejsou ani nepřiměřeně vysoké, jak vyplynuly z dnešní diskuse," řekl Vondra po zasedání bezpečnostní rady státu. Na dotaz ohledně výše těchto investic odpověděl, že "stovky milionů".

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman minulý pátek po zahájení jednání o využití TAL uvedl, že pokud by ČR v krizové situaci využila jihozápadní evropskou cestu, finančně by ji to nic nestálo; o případné náklady by se postarala firma Mero, která provozuje českou část Družby a celý ropovod IKL. "Mero je sice stoprocentně vlastněno státem, nicméně nedostává ze státního rozpočtu žádné dotace a já nepředpokládám, že by je v budoucnosti dostávala," uvedl Říman.

Ropovody Družba a IKL se setkávají v Centrálním tankovišti ropy Nelahozeves. Smlouva by měla umožnit uvolnit kapacitu ropovodu TAL tak, aby v případě krize v zásobování Družbou mohla být využita plná kapacita ropovodů TAL a IKL ve výši zhruba devíti až desíti milionů tun ropy za rok. Toho by bylo možné dosáhnout, pokud se rafinerie v německém Karlsruhe, kterou TAL zásobuje, domluví na dalším zásobování s provozovatelem francouzského ropovodu SPSE vedoucího z Marseille. Ten v současnosti není plně vytížen. Tím se uvolní TAL pro potřeby ČR.

Jak Říman uvedl minulý týden, ekonomicky výhodné by pro ČR bylo i to, že evropskou jihozápadní cestou a ropovodem Družba na českém území by bylo možné zásobovat i sousední Slovensko. Tok Družby na českém území se totiž dá otočit.

Spor Ruska a Běloruska zastavil od minulého pondělí na tři dny dodávky ropy Družbou do Polska, Německa, na Ukrajinu, na Slovensko, do České republiky a Maďarska. Ruská firma Transněfť zastavila tranzit přes běloruské území s odůvodněním, že Bělorusko nelegálně odčerpávalo její ropu jako formu platby za jednostranně uvalené tranzitní poplatky.

Na zásobování České republiky ropou ale tento výpadek neměl vliv, protože surovina byla do české části ropovodu čerpána ze zásobníků na Slovensku.

Rusko a Bělorusko nakonec v pátek podepsaly novou smlouvu o dodávkách ropy, v níž se Rusko zavázalo, že sníží vývozní clo ze 180 na 53 dolarů (asi 1140 Kč) za tunu. Bělorusko se ale bude s Ruskem dělit o zisky, kterých dosahuje zpracováváním levné ruské ropy a vývozem dražších ropných produktů na evropský trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK