ČOI: Kvalita PHM se loni zlepšila, nevyhovělo jen 4,8 pct vzorků

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. ledna (ČTK) - Kvalita pohonných hmot prodávaných u tuzemských čerpacích stanic se loni podle výsledků kontrol České obchodní inspekce výrazně zlepšila. Zatímco v roce 2005 kontrolám ČOI nevyhovělo 6,1 procenta odebraných vzorků pohonných hmot, loni tento ukazatel klesl na 4,8 procenta. Ještě předloni v červnu přitom testy neprošlo 12,2 procenta kontrolovaných vzorků pohonných hmot.

"V roce 2006 byla kontrolována jakost celkem 2179 odebraných vzorků a jakostním požadavkům nevyhovělo 4,8 procenta, tedy 105 vzorků," řekla ČTK mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Dodala, že počet nevyhovujících vzorků se loni snížil u všech druhů pohonných hmot s výjimkou směsného paliva. "Tato situace je důsledkem toho, že stanic, u nichž lze čerpat směsné palivo, je velmi málo. Podle informací prodávajících šlo o doprodej," uvedla.

Zlepšování jakosti je od roku 2003 podle Fléglové patrné zejména u automobilových benzinů a motorových naft. Tyto produkty přitom tvoří podstatnou část trhu s pohonnými hmotami. Loni v prosinci ale nevyhověla testům bezmála pětina kontrolovaných motorových naft. Inspektoři se totiž více zaměřili na ty čerpací místa, kde již dříve zjistili závady v jakosti. "Při této cílené kontrole nevyhovělo jakostním požadavkům sedm ze 30 odebraných vzorků motorových naft, což bylo 23,3 procenta," řekla Fléglová.

Například u pěti vzorků nafty odborníci v prosinci zjistili nižší bod vzplanutí, u dvou vyšší obsah methylesterů mastných kyselin, než připouští norma. "O hrubé porušení jakosti se nejednalo ani v jednom případě," dodala Fléglová.

Podmínky prodeje pohonných hmot od loňského září zpřísnila novela zákona. Je v ní například zakotvena povinnost evidence prodávaných paliv u čerpacích stanic, včetně jejich množství, jakosti a složení. Novela obsahuje také povinnost registrace provozovaných čerpacích stanic, které musejí splňovat požadavky vylučující závažná rizika pro zdraví a bezpečnost osob a pro životní prostředí. Za porušení zákona hrozí prodejcům pohonných hmot až pětimilionová pokuta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK