Vista bude první program od Microsoftu dostupný přes internet

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Boston 18. ledna (ČTK) - Operační systém Vista bude první program od amerického Microsoftu, který bude ke koupi a stažení přes internet. Pro Microsoft je to nový krok, protože dosud prodával operační systémy Windows na discích nebo instalované v počítačích, napsala agentura AP.

Vistu si z internetu pravděpodobně stáhne malý počet uživatelů. Možnost tohoto postupu ale naznačuje, že Microsoft zkouší nové distribuční cesty. Stažený program bude obsahovat také balík kancelářských programů Office 2007, až je Microsoft pustí 30. ledna do prodeje. Pro české zákazníky bude Vista k mání od 1. března.

Zpočátku budou programy dostupné ke stažení jen v Severní Americe. Častěji se Vista ke spotřebitelům dostane v nových osobních počítačích koupených po 30. lednu.

Stahovaná verze Visty je určena lidem, kteří mají předchozí operační systém Windows XP a chtějí Vistu, aniž by si museli kupovat nový počítač. Vista má ale vyšší požadavky na hardware než předchozí program Windows XP, což některé počítače nemusejí splňovat.

Pro ty, kteří si koupí Vistu běžnou cestou, vytvořil Microsoft nový program, který umožní přecházet z jedné verze operačního systému na vyšší. Vista pro spotřebitele půjde na trh ve čtyřech verzích s rozdílnými cenami.

Pro ty uživatele, kteří si koupí Vistu s počítačem, bude vyšší verze programu uložená na pevném disku nebo přiloženém disku. Uživatel pak za spuštění vyšší verze zaplatí přes internet po kliknutí na novou funkci Windows Anytime Upgrade. Poté obdrží kód, kterým vyšší verzi programu spustí. Microsoft tím chtěl dát uživatelům větší možnost výběru a flexibilitu, napsala agentura AP.

Nový systém má pro Microsoft zásadní význam. Prodej Windows a Office vytváří firmě většinu tržeb a zisků, jimiž financuje své průniky například na trh videoher a hudebních přehrávačů. Analytici se však domnívají, že náběh Visty bude pouze postupný, zejména u velkých organizací, kde bývá modernizace počítačových sítí často nákladná a komplikovaná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK