Na akciových trzích v USA klesaly dopoledne hi-tech tituly

18.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. ledna (ČTK) - Na amerických akciových trzích dopoledne klesaly emise technologických firem po zveřejnění znepokojivé předpovědi hospodaření společnosti Apple. Index technologického trhu Nasdaq v poledne newyorského času klesl o 0,8 procenta na 2459 bodů a index Dow Jones se nepatrně zvýšil na 12.578 bodů se ziskem 0,01 procenta.

Akcie Apple dnes zaznamenaly největší jednodenní pokles za 11 měsíců. Emise v jednu chvíli oslabila o 5,9 procenta na 89,50 dolaru, protože prognóza Apple na nynější čtvrtletí byla horší, než analytici očekávali. Investiční banka J.P. Morgan pak emisi snížila doporučení na "neutrální". Předtím investorům analytici banky doporučovali, aby akciím Apple dávali přednost před jinými tituly.

Investory na Wall Street znepokojil také šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Ekonomice Spojených států podle něj hrozí značná újma, pokud Kongres nezačne řešit rozpočtové problémy plynoucí ze stárnutí populace. A samotný hospodářský růst tyto potíže pravděpodobně nevyřeší, dodal.

Bernankeho naléhavá řeč byla v protikladu s ekonomickými údaji, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce. Spotřebitelské ceny v USA rostou pomalu, nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti je nejméně za 11 měsíců a výstavba domů roste.

Projev šéfa Fedu také zastínil výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí minulého roku, které dnes některé podniky zveřejnily, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK