Dopravci: Škody kvůli vichřici půjdou do milionů

19.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Silná vichřice, která se v noci přehnala přes Česko, způsobila silničním dopravcům škody, jež se zřejmě vyšplhají na miliony korun. Řekl to mluvčí největšího tuzemského sdružení Česmad Bohemia Martin Felix. Kvůli větru se vybralo méně i na mýtném.

"Ještě nemáme přesně vyčísleno, kalamita neskončila. Ale kompenzace jako vlekaři či zemědělci žádat nebudeme, jsme zvyklí se s tím sami chlapsky poprat," řekl Felix.

Podle Felixe nemohly některé soupravy vyjet kvůli neprůjezdným silnicím a situaci zkomplikovaly i zavřené hraniční přechody. "Zvláště mezinárodní dopravu poněkud komplikuje, že zasažena je celá Evropa. Rozvážka a zásobování zase má problém na silnicích nižších tříd, které ještě silničáři a hasiči nestihli přes veškeré úsilí zprůjezdnit," dodal.

Kvůli větru se ve čtvrtek vybralo méně na mýtném. Společnost Kapsch, která systém mýtného provozuje, hlásí pokles denního výnosu zhruba o milion korun. "Běžný průměr za úterý a středu byl 18,5 milionu, za čtvrtek to bylo 17,3 milionu," řekl mediální zástupce Kapsche David Šimoník.

Dopravci podle Šimoníka z obav před větrem vyslali na dálnice méně kamionů, aby neriskovali jejich poškození. "To je logika systému, když se nejezdí, tak se neúčtuje," dodal. Společnost Kapsch nezaznamenala žádné škody na mýtných bránách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK