Koruna díky vlivu regionu posiluje vůči euru i dolaru

19.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Česká měna zahájila den posílením. Proti euru se v 11:00 obchodovala za 27,78 Kč/EUR. Rovněž proti dolaru je silnější, a to na 21,42 Kč/USD. Listopadové maloobchodní tržby na kurz nemají vliv a koruna spíše dále těží z pozitivního vlivu regionu. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Měny ve střední Evropě dnes podle Tomáše Vlka z Patria Online ještě posilují díky zvýšení polského ratingu devizových závazků na "A-" z "BBB+". "Posílení usnadňuje také slabší dolar. Zdá se však, že se efekt polského ratingu už vyčerpává a neměl by korunu tlačit na silnější úrovně," uvedl Vlk.

Koruně by naopak podle něj mohlo pomoci dnešní hlasování o důvěře vládě. "S velkou pravděpodobností by vláda důvěru získat měla, což může mírně korunu podpořit. Otázkou však je, kdy se výsledek dozvíme, samotnému hlasování totiž bude ještě předcházet množství proslovů," upozornil Vlk.

Dolar oslabil a nyní se obchoduje na 1,2980 USD/EUR i přes čtvrteční data, která pro něj vyzněla pozitivně. K výraznějšímu oslabení ale teď není podle Vlka důvod, dolar by se tak mohl nadále držet v současném pásmu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK