České dráhy obnovily provoz na většině tratí

19.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - České dráhy obnovily provoz na nejdůležitějších tratích z Prahy do krajských měst, výluky zatím zůstávají na některých regionálních úsecích. Zastaven je stále provoz vlaků do Německa, kvůli poškozeným kolejím na německé straně. Sdělil to mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj. Provoz na tratích zastavily většinou stromy, které vinou vichřice popadaly na koleje a poškodily trakční vedení. Nejsložitější situace byla v jižních Čechách.

"Provoz na většině tratí a všech páteřních (spojích) je již obnoven," uvedl Ondrůj. V poškozených úsecích jezdí vlaky podle Ondrůje minimálně v jedné traťové koleji. To platí i pro trasy z Prahy do Českých Budějovic a z Kolína do Havlíčkova Brodu, kde byly škody největší. Výši finančních škod dráhy zatím nevyčíslily.

Vlaky zatím nejezdí na některých regionálních spojích. Na hlavních tratích zůstávají výluky v úsecích Jaroměř - Stará Paka, Mělník - Všetaty - Lysá, Trutnov -Starkoč, Česká Lípa - Liberec, Nepomuk - Strakonice a několika dalších, uvedl Ondrůj. Trvá zatím nesjízdnost trati Rybník - Horní Dvořiště - Linec na rakouské i české straně, kvůli čemuž byl zrušen spoj Jože Plečnik z Prahy do Lince a Lublaně.

Po celý den pravděpodobně nebudou jezdit vlaky do Německa kvůli poškození kolejí na německé straně. Situace se komplikuje také v Polsku, kde mají vlaky na příjezdu do České republiky zpoždění až několik hodin. Naopak přeshraniční doprava na Slovensko je bez omezení.

Nejsložitější situace byla v jižních Čechách, naopak ve Zlínském, Pardubickém nebo Jihomoravském kraji byla železniční doprava zasažena minimálně.

Ačkoli se již podařilo uvést do provozu většinu zasažených tratí, České dráhy stále doporučují cestujícím zvýšenou pozornost při sledování informací o aktuálním jízdním řádu. Dráhy v případě potřeby zavádějí náhradní autobusovou dopravu. Nicméně i ta je podle Ondrůje limitována sjízdností silnic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK