Banky: Silný vítr způsobil lokální výpadky bankomatů

19.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Silná vichřice, která se v noci přehnala přes Českou republiku, způsobila lokální problémy s provozem bankomatů některých bank. Zástupci finančních ústavů ve sdělení nevyloučili ani místní problémy s otevírací dobou poboček. Důvodem potíží jsou výpadky elektřiny a datového spojení.

Například ČSOB zaznamenala dnes dopoledne výpadek zhruba 50 bankomatů z celkového počtu 586 provozovaných přístrojů. "Bankomaty jsou postupně zprovozněny a během dne by měl být problém způsobený výpadky elektřiny vyřešen," uvedl Martin Orság z ČSOB.

Kvůli problémům s dodávkou elektřiny a následně i přerušení datového spojení došlo k výpadku 38 bankomatů Komerční banky, většinou v Hradci Králové. Další bankomaty KB nefungují v Praze, Ústí nad Labem nebo Českých Budějovicích. "Problém s bankomaty řešíme. K žádným vážnějším následkům vichřice nedošlo," uvedla mluvčí banky Romana Ondrušková. KB provozuje 648 bankomatů.

Žádné problémy dosud nezaznamenala Česká spořitelna. "Nezaznamenali jsme žádné plošné problémy, nemohu ovšem vyloučit nějaké lokální problémy," uvedla mluvčí spořitelny Klára Gajdušková. Obdobně se vyjádřil pro ČTK i mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Kvůli větrné kalamitě vyhlásily stav nouze společnosti ČEZ a E.ON, které dodávají elektřinu koncovým zákazníkům. Bez dodávky se během čtvrtka a dneška ocitlo 27 procent odběrných míst ČEZ, což zahrnuje více než milion zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK