ČEZ obnovil elektřinu pro 645.000 zákazníků, zbývá asi 300.000

19.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Elektrárenská společnost ČEZ odstranila poruchy vzniklé ničivou větrnou smrští pro zhruba 645.000 zákazníků. Bez elektřiny je ovšem stále asi 300.000 odběratelů. ČEZ přepokládá, že večer by mohlo být bez proudu posledních asi 100.000 míst. Sdělil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Vítr způsobil jen u ČEZ poruchy u 27 procent odběratelů, postiženo bylo kolem milionu lidí v pásu od západu po východní část Česka. Větší poškození nezažil ČEZ ani při rozsáhlých povodních v minulých letech. Další statisíce osob se ocitly bez proudu u jiných firem, zejména klienti společnosti E.ON v jižních Čechách.

ČEZ a E.ON očekávají návrat k normálnímu stavu do neděle. Dopady vichřice označily jako bezprecedentní. Stav nouze by měl být o víkendu určitě odvolán, uvedly na dnešní mimořádné tiskové konferenci ve sněmovně.

Na vyčíslení škod je podle zástupců obou společností brzy. Podle člena představenstva ČEZ Tomáše Pleskače ale půjde zcela určitě o větší částku než pět milionů korun, což byly škody vzniklé silným větrem zhruba před týdnem. Tehdy ČEZ napočítal asi 1300 poruch.

Meteorologové na dnešní odpoledne varují před dalším silným větrem. Podle Pleskače by ale mělo jít o podstatně menší rychlosti, než kterým byla vystavena vedení elektřiny v noci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK