Koruna odpoledne klesla na 27,80 Kč/EUR a 21,48 Kč/USD

19.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Česká měna odpoledne ztratila vůči euru při poklidném obchodování část předchozích zisků a po 17:00 stála na 27,80 Kč/EUR. Proti dolaru koruna klesla o desetník na závěrečných 21,48 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Závěr týdne se nesl ve velmi klidném duchu, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Na údaje o listopadových maloobchodních tržbách koruna podle očekávání nijak nereagovala. Nejsledovanější událostí dne tak bylo hlasování o vyslovení důvěry kabinetu sestaveného Mirkem Topolánkem z ODS, lidovců a zelených, dodal.

Dopad hlasování na ekonomiku, které se kvůli projevům poslanců odkládalo, nebude podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové žádný. "Může se to zdát překvapivé, ale ekonomika skutečně nebude reagovat ani v případě vyslovení, ani v případě nevyslovení důvěry. A to navzdory skutečnosti, že nadnárodní investoři bývají na jednání o vládě velmi citliví, a obzvláště pak v případě 'nových trhů', kam česká ekonomika patří," podotkla.

Příští týden bude nejzajímavější událostí čtvrteční zasedání ČNB, která zveřejní i svoji novou prognózu. "Následná tisková konference po měnovém zasedání bankovní rady se ponese spíše v holubičím tónu a může tlačit sazby peněžního trhu opět dolů," odhadl Frayer.

Analytik Patrie Tomáš Vlk míní, že koruna příští týden zůstane v pásmu 27,70 až 27,80 Kč za euro. Bude prý pod vlivem vývoje v regionu, který bude reagovat na pohyb eurodolarového trhu. "Vzhledem k současné náladě na trhu očekáváme, že se americká měna bude tlačit k silnějším hodnotám," uzavřel Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK