Pražská burza oslabila a vzdálila se od rekordu

19.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. ledna (ČTK) - Pražská burza při podprůměrné aktivitě investorů oslabila a zvýšila tím odstup od rekordu, ke kterému se ve čtvrtek přiblížila na necelé dva body. Hlavní index PX klesl o 0,33 procenta na 1618,9 bodu. Celkové obchody s akciemi klesly o 1,5 miliardy korun na 2,3 miliardy korun, vyplynulo z výsledků.

Akcie společnosti Philip Morris oslabily o 1,18 procenta na 11.273 korun a akcie petrochemického holdingu Unipetrol si pohoršily o 0,34 procenta na 232,7 koruny. Obchodníci to připisovali i informacím o vyřazení obou akcií z indexu, podle kterého část trhu investuje. "Akcie Philip Morris ČR a Unipetrolu začaly oslabovat po zprávách, že budou vyjmuty z báze indexu MSCI," uvedl obchodník firmy Patria Finance Viktor Reischig.

Akcie elektrárenské společnosti ČEZ sestoupily o půl procenta na 899 korun. Po ničivé vichřici se 27 procent odběratelů ČEZ ocitlo bez elektřiny a ČEZ musel vyhlásit stav nouze. Většině zákazníků poruchy ČEZ odstranil, opravy budou pokračovat i o víkendu.

Ještě do konce ledna by burza mohla začít obchodovat takzvané futures na jednotlivé akcie, jmenovitě ČEZ a Erste Bank. S poukazem na zástupce členské firmy burzy to uvedla agentura Reuters. Futures je termínový obchod, který představuje pro kupujícího povinnost koupit a pro prodávajícího povinnost prodat v budoucnu určitý počet podkladových aktiv za předem sjednanou cenu.

Celkový objem obchodů: 3,242 miliardy Kč

- akcie 2,335 miliardy Kč

- dluhopisy 0,907 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK