Firmy platí svým zaměstnancům kurzy odvykání kouření

20.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 20. ledna (ČTK) - Některé české firmy objevily nový způsob jak zlepšit zdraví svých zaměstnanců. Platí jim kurzy odvykání kouření. Skupina spolupracovníků, která se rozhodne s cigaretou skončit, má podle Aleny Neumanové ze Zdravotního ústavu v Brně větší šanci na úspěch. Kolegové se v nekouření povzbuzují, pomáhají a radí si jak na cigaretu nemyslet.

"Odvykání kouření v pracovním kolektivu má své kouzlo a takovou aktivitu od zaměstnavatelů rozhodně vítáme. S lidmi to hýbe a začnou být více motivovaní," řekla Neumanová. Na počátku firemního odvykacího kurzu je vždy objednávka podniku. Pracovníci Zdravotního ústavu pak ve firmě obcházejí jednotlivá pracoviště a hledají zájemce. Výzva s přihláškou do kurzu visívá i na podnikových nástěnkách. S kuřáky si poté dají schůzku. "Terapie probíhá v kolektivu, asi při čtyřech až pěti sezeních," popsala Neumanová a dodala, že i když se programy teprve rozjíždějí, přinesly první z nich několik úspěšných, kteří zatím v nekouření vytrvali.

Kurzy odvykání kouření organizují pro zaměstnance spíš větší a střední podniky, které na podobný nadstandard mohou dát peníze. Často jde o společnosti se zahraničním majitelem. Na jižní Moravě jimi prošly například zaměstnanci z pobočky nadnárodní firmy Honeywell nebo pekárny Penam. Další firmy se hlásí.

Například Honeywell je podle Neumanové ke kuřákům velmi přísný, se zapálenou cigaretou musejí ven za bránu podniku. V takové firmě pak silný kuřák vůbec nevydrží a u těch slabších je větší pravděpodobnost, že se je podaří kouření zbavit.

Na počátku ledna měli v poradnách pro odvykání kouření návaly lidí, kteří chtěli se zlozvykem skoncovat. Teď už opadla. "Mnohým jejich úsilí nevydrželo. Byli objednaní třeba na tento týden, ale už nepřišli," dodala Neumanová.

Také kurzy zdravého hubnutí jsou teď v polovině ledna plné. Například v Praze jich jen sdružení Stop obezitě (STOB) otevřelo sedm. Podle psycholožky sdružení Ivy Málkové lidé už zjistili, že zázračné diety ani hubnoucí koktejly nefungují a uvědomují si, že bez pohybu a změny stravovacích návyků kila natrvalo dolů nepůjdou. "Stále někdo volá, že chce informace. Zájem lidí se diametrálně zvýšil," zhodnotila Málková.

Tragické však podle ní zůstává to, jak se přistupuje k dětské obezitě. Sdružení STOB sice pořádá rodinné kurzy snižování nadváhy, jenže tam kromě obézních dětí musejí vyvíjet aktivitu i jejich rodiče. A těm se zpravidla nechce. "Aktivní jsou spíše štíhlí rodiče s obézními dětmi. Jenže těch tolik není," dodala Málková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK