Dow Jonesův index zakončil týden poklesem

21.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. ledna (ČTK) - Ceny amerických akcií se v pátek zvyšovaly, výjimkou byl ale Dow Jonesův index, na který měla nepříznivý vliv emise IBM. Naopak růst cen ropy se projevil příznivě, protože podpořil těžební koncerny, a pomohl tak k růstu indexu S&P 500. Šestitýdenní růst kurzu dolaru na devizovém trhu ustal a měna zůstala bez větších změn.

Dow Jonesův index klesl o 2,40 bodu a den uzavřel slabší o 0,02 procenta na hodnotě 12.565,53 bodu. Širší index S&P 500 ale o 0,29 procenta zpevnil a ustálil se na 1430,50 bodu. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,33 procenta na 2451,31 bodu.

Společnost IBM zveřejnila výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí, které ukázaly růst zisku o 11 procent. Podnik ale nastínil vyhlídky, které byly pro analytiky zklamáním, takže akcie firmy klesly o 3,3 procenta. Zájem se ale soustředil na akcie výrobců mikročipů, což pomohlo především indexu Nasdaq.

Dow Jonesův index táhly dolů rovněž akcie General Electric, protože výsledky firmy také nedopadly příliš dobře. Horší výkonnost předvedla divize plastů, takže kurz akcií se snížil o 2,8 procenta.

Hlavní index naopak podpořily emise firem, které poskytují servis těžebním společnostem. To je například Schlumberger, což je největší podnik na světě ve svém oboru. Jeho akcie zpevnily o 5,4 procenta díky velmi dobrým výsledkům, které překonaly veškerá očekávání. Management navíc sdělil, že budoucí zisk se ještě zvýší, což podpořilo akcie dalších firem v odvětví.

"Na Středozápadě začíná být konečně zima, což pomáhá energetickým firmám. Exxon nebo Alcoa tak pomohly smazat část ztrát Dow Jonesova indexu," řekl šéf obchodování ve společnosti KeyBanc Capital Markets Kevin Kruszenski. Exxon Mobil a hliníkářský koncern Alcoa patřily k emisím, které v rámci třicetičlenné báze Dow Jonesova indexu zpevnily nejvíce.

Za celý týden Dow Jonesův index zpevnil pouze o 0,08 procenta, nicméně další dva hlavní indexy klesaly. S&P 500 si odepsal 0,02 procenta, zatímco ztráty indexu Nasdaq Composite dosáhly 2,06 procenta.

Na devizovém trhu se kurz dolaru příliš neměnil a setrvával v blízkosti hodnot, na které vystoupil v průběhu předchozího šestitýdenního růstu. Dolar neudržel ani počáteční zisky, které nabral v reakci na příznivou statistiku. Většina obchodníků růst kurzu vyhodnotila jako příležitost inkasovat zisky z předchozího růstu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2961 USD, a zůstal na stejné úrovni jako ve čtvrtek. Na paritě s japonským jenem zůstal na 121,24 JPY, a podobně kurz eura k jenu setrval blízko čtvrteční hodnoty 157,15 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK