MfD: Čeští manažeři se svými platy stále zaostávají za zahraničím

22.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Česká ekonomika roste a s ní rostou i platy manažerů. Rozdíl mezi jejich příjmy a průměrnou mzdou se sice bude nadále zvětšovat, za svými zahraničními kolegy ale čeští manažeři se svými platy stále zaostávají. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes.

Čeští šéfové zatím působí ve srovnání se svými americkými a evropskými kolegy jako chudí příbuzní. Jejich mzdám se ale přibližují rychleji než ostatní lidé. Zatímco průměrná mzda, do které se započítávají i platy ředitelů, byla loni například v Německu čtyřnásobná proti Česku, plat německých manažerů byl pouze třikrát vyšší než u Čechů.

"Česko jako nový člen Evropské unie je stále považováno za rozvíjející se ekonomiku, a proto platy českých top manažerů rostou rychleji než u jejich západních kolegů," říká šéf české a slovenské pobočky agentury Spengler Fox Blake Wittman, která se specializuje na vyhledávání špičkových odborníků do firem.

Podle nejnovějšího průzkumu německé poradenské společnosti Keinbaum vydělá šéf dceřiné společnosti nadnárodního koncernu v Česku ročně kolem 82 tisíc eur (asi 2,3 milionu korun). Roční odměna jeho německého kolegy se ale pohybuje kolem 258 tisíc eur (asi 7,2 milionu korun).

Tempo růstu manažerských platů v Česku však nelze přesně vysledovat. V údajích Českého statistického úřadu totiž chybí právě čísla o platech těch nejbohatších. Přesto podle nedávno vydané statistické studie rostla od roku 1989 reálná mzda lidí s nejvyššími příjmy čtyřikrát rychleji než těch, kteří mají nejnižší platy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK