HN: Polomy v lesích zachrání firmám letošní výdělek

22.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Obrovské polomy v lesích, které způsobila koncem minulého týdne vichřice, paradoxně zachrání většině dřevařských firem letošní výdělek. Těžba v lesích je od začátku roku totiž ochromena, protože státní podnik Lesy ČR nestihl uzavřít včas smlouvy s těžebními firmami. Napsaly to Hospodářské noviny.

Nyní je však prioritou dostat co nejrychleji dřevo z lesa, než se znehodnotí a rozmnoží se na něm kůrovec. "Je to katastrofa - ale zároveň znamená i tržby pro vlastníky lesa, tím i pro stát, a práci pro nás," uvedl ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Kořínek. Podle něho však zároveň zřejmě klesnou ceny dřeva.

Podle dosavadních odhadů vichřice zničila jen ve státních lesích přes pět milionů krychlových metrů dřeva. Už toto číslo představuje třetinu veškeré roční těžby v Česku. Lesníci však očekávají ještě větší škody. "Může se přiblížit až deseti milionům kubíků," řekl Kořínek. Stejný odhad vyslovil šéf největší soukromé lesnické firmy CE Wood Ivan Doubrava.

CE Wood začal hned v pátek těžit polomy pro státní podnik Vojenské lesy. Spolu s ostatními ale čeká hlavně na to, až práce zadá klíčový podnik, Lesy ČR. "Kalamitu mohou zvládnout české firmy, nepotřebujeme zahraniční pomoc. Ale Lesy musí jednat rychle," řekl Doubrava. Nejlepší by podle něho bylo pronajmout celé polomy jednotlivým firmám, tak jako to udělali Slováci při kalamitě v Tatrách.

Rovněž ministr zemědělství Petr Gandalovič řekl, že padlé dřevo je nutné vytěžit co nejdříve. Požádá proto vládu, aby Lesy mohly při zadávání prací vynechat zdlouhavá výběrová řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK