Aktuálně.cz: Hyundai může mít dotaci i na zahraniční pracovníky

22.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Pokud korejská automobilka Hyundai nesežene dostatek stálých zaměstnanců přímo v Česku, nemusí mít strach, že přijde o státní dotace. Státní peníze určené na vytvoření nových pracovních míst a na rekvalifikační kurzy totiž firma získá i v případě, že si nové zaměstnance přivede z kterékoliv členské země Evropské unie. Napsal to zpravodajský server Aktuálně.cz.

"Původní pravidla pro získání dotací počítala s tím, že budou určeny výhradně pro občany České republiky. Přizpůsobili jsme se ale tomu, že jsme členy Unie, a proto platí možnost dotace získat i na zaměstnance ze všech unijních zemí," řekla serveru mluvčí agentury CzechInvest Alžběta Honsová.

Jedinou podmínkou je, aby firma pracovníky z EU zaměstnala nastálo a ne přes pracovní agentury. "Bylo by samozřejmě možné, abychom na tom, že dotace firmy dostanou jenom na české zaměstnance, trvali, ale bylo by to za cenu dalších ústupků investorům," řekla Honsová.

Česko tak postupuje jinak než Slovensko. To má totiž bez ohledu na Evropskou unii podmínku, podle které jsou pobídky ze státního rozpočtu pro investory vázány výhradně na zaměstnávání občanů Slovenska.

Automobilka Hyundai, která už zahájila nábor zaměstnanců, chce pracovníky získat především na severu Moravy, nevylučuje však ani zaměstnávání lidí z unijních zemí. "Nikdy nebudeme bránit občanům jiných členských zemí EU ucházet se o práci v závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech v Nošovicích," uvedl v prohlášení firmy její mluvčí Petr Vaněk s tím, že Hyundai zatím neplánuje ani dopravu, ani ubytování pro pracovníky z jiných zemí, než je Česko.

Hyundai nyní eviduje kolem 600 žádostí, tedy zhruba tolik, kolik lidí chce firma zaměstnat do konce letošního roku. Práci v automobilce hledají převážně lidé z Moravskoslezského kraje, přicházejí ale i žádosti z ciziny, nejčastěji z Polska a Slovenska. Do Česka by mohli za prací v továrně jezdit Poláci nejen z Těšína, ale také z Katovic a dalších míst. Zástupci automobilky Hyundai uvedli, že mzda v továrně bude zhruba 19.900 až 24.800 korun.

Podle smlouvy s Českou republikou, kterou nyní schvaluje Evropská komise, by společnost Hyundai mohla v letech 2007 až 2013 získat ze státního rozpočtu na výstavbu továrny dotaci až 2,4 miliardy korun. Dalších 2,5 miliardy korun může automobilka a zhruba 15 jejích dodavatelů do roku 2011 dostat právě na vytváření pracovních míst či rekvalifikace.

Odborníci upozorňují, že přes vysokou nezaměstnanost na severu Moravy, Hyundai a jeho dodavatelé nenajdou v Česku tři a půl tisíce zaměstnanců přímo pro nošovickou továrnu a další tisíce pro dodavatelské firmy.

"Problémy s nedostatkem pracovníků mají i další velké firmy v Česku, které to řeší agenturním zaměstnáváním především Poláků a Slováků, Hyundai by neměl být výjimkou," řekl Roman Konečný z poradenské agentury Etis.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK