Koruna začala týden klidná na 27,80 Kč/EUR a 21,43 Kč/USD

22.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Koruna od rána stojí při poklidném obchodování na 27,80 Kč za euro, kde byla i při pátečním závěru. Jejímu posílení může pomoci vývoj v regionu. Proti dolaru se tuzemská měna obchoduje na 21,43 Kč/USD, a je tak proti pátku silnější. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Domácí zprávy jsou podle analytika Patrie Tomáše Vlka zastoupeny jen těmi politickými. Vláda v pátek podle očekávání prošla hlasováním ve sněmovně. K tomu překvapivě získala i písemný příslib další podpory od dvou poslanců ČSSD až do roku 2010. To zvyšuje stabilitu kabinetu a možná se podaří prosadit některé reformy, dodal.

Pozitivní reakci koruny ale politika nevyvolala. "Postupně by mohla mít příznivý vliv, avšak zatím je třeba nové zprávy nahlížet s opatrností," míní Vlk. Domácí měnu dnes prý může pozitivně ovlivnit spíše růst ostatních měn v regionu, který je důsledkem zlepšené nálady na rozvíjejících se trzích. Největší zisky ve střední Evropě zatím zaznamenává polský zlotý.

Dolar se k euru obchoduje na 1,2970 USD/EUR. Stále se tak drží v předchozím pásmu 1,29 až 1,30 dolaru za euro. Ani dobrá čísla z americké ekonomiky nepomohla dolaru významněji posílit, ale na druhou stranu brání i jeho oslabení. "Vzhledem k tomu, že se dnes nečekají žádné důležité události, mohl by eurodolarový trh zůstat bez větších změn, upozornil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK