Neplaťte za bydlení více než musíte

23.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Náklady na bydlení jsou rok od roku vyšší a vy marně přemýšlíte, jak si je snížit? Poradíme vám, jak si tyto výdaje razantně snížit prostřednictvím úspor na elektřině, vodě a topení.

Téma týdne: Jak ušetřit na rodinných výdajích

Při snižování rodinných výdajů je možné se zaměřit na mnoho oblastí, kam patří například bankovní či telefonní poplatky, daně či výdaje na dopravu. V tomto fintriku jsme se zaměřili na náklady na bydlení a poradíme, jak tyto výdaje snížit aniž byste se museli ve svém bytě či domě jakkoliv omezit.
 

Výdaje na elektrickou energii

Jednou z důležitých položek, prostřednictvím které je možné ročně uspořit i tisíce korun, je elektrická energie. Důležité je si uvědomit, že i když elektřinou neplýtváte, vaše spotřeba je i tak velká. Základem je zvolit si u vaší elektrárenské společnosti nejvhodnější tarif. V rámci úspor je však potřeba se zaměřit nejen na regulaci spotřeby, ale například i na typy elektrospotřebičů či žárovek při jejich koupi. Rozhodně vám doporučuje kupovat pouze spotřebiče energetické třídy A, které jsou sice o něco dražší, ale jejich provozem ušetříte za dobu jejich životnosti nejeden tisíc korun. Ušetřit se dá také používáním speciálních úsporných žárovek nebo na chodbách či schodech prostřednictvím orientačních světel se spotřebou 1W/h. 
 

Výdaje za vodu

Mnoho lidí v domácnosti vodou vyloženě plýtvá a neuvědomuje si, že si lze razantně snížit rodinné výdaje i při úspoře vody. Spotřebu vody lze snížit například preferováním sprchy místo vany, používáním úsporných hlavic či různých šeřících vodovodních kohoutků. Až třetinu vody je možné uspořit při používaná jednopákové baterie, prostřednictvím které lze okamžitě nastavit jak množství tak i teplotu puštěné vody. Šetřit vodou však lze například i vypínáním sprchy při mydlení těla, či čištění zubů nebo používáním WC splachovadla s dvěma možnostmi spláchnutí.
 

Výdaje za teplo

Základem nízkých výdajů za teplo je opravdu kvalitně zateplený a odizolovaný dům a úsporně regulovaný topný systém, jehož topná tělesa nejsou blokována nevhodně umístěným nábytkem nebo dlouhými a nepropustnými záclonami či závěsy. Při dobré izolaci je totiž možné ušetřit více než 10 procent z výdajů na teplo. Mezi nejčastější důvody ztráty tepla v českých domácnostech patří především přetopené místnosti, kde při zvýšení teploty o jeden stupeň vzrostou náklady na teplo o 5 až 6 procent. Doporučovaná teplota místnosti, kde trávíte většinu času, je 20 až 21 stupňů. Na chodbě, v koupelně, v kuchyni či v ložnici se však doporučuje mít teplotu okolo 16 stupňů. Snížit výdaje za teplo je možné také používáním termohlavic či vhodnou volbou systému vytápění domácnosti. 

 

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky