Experti: Orkán bezprostředně pojistky v Česku nezdraží

22.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Orkán, který se v minulých dnech přehnal nad Evropou a v Česku způsobil klientům pojišťoven stamilionové škody, by neměl bezprostředně vyvolat nárůst cen pojištění majetku. Shodli se na tom oslovení odborníci. Pokud by se však podobné katastrofy brzy opakovaly, pojišťovny by podle nich mohly živelní rizika zdražit.

"Neočekávám žádný dopad do cen pojištění v Česku," řekl ředitel makléřské pojišťovací společnosti Insia Ivan Špirakus. Aby se škody nějak významněji projevily do sazeb, musely by podle něj celkové pojištěné škody přesáhnout alespoň miliardu Kč. Zatím se pojištěné škody odhadují v řádu několika stovek milionů korun.

Přestože tento vítr ceny pojistek bezprostředně neovlivní, tak na druhou stranu je zřejmé, že "seriál" výkyvů v rozsahu škod v krátkém období nutně vyvolá potřebu zvýšení tzv. bezpečnostní přirážky, která se v kalkulaci přidává k pojistnému, upozornil Jaroslav Šulc z Vysoké školy finanční a správní. Tato přirážka, která odráží průměrnou velikost rizika, se podle něj v důsledku takovýchto událostí zvyšuje a zprostředkovaně tlačí na růst výše pojistného.

"Situace v oblasti škod způsobených orkánem je příliš čerstvá na spekulace o vývoji cen," uvedl tajemník České asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Pojišťovny podle něj musejí nejprve detailně zmapovat stav a vyhodnotit, zda jde o anomální riziko, nebo lze očekávat cyklické stavy.

Vliv na sazby nelze vyloučit, míní mluvčí Kooperativy Marek Vích. Je to podle něj nejen kvůli rostoucímu počtu značných výkyvů počasí provázených škodami v ČR, jako byly loni rekordní škody způsobené tíhou sněhu a ledu a letos nebývale silný vítr, ale i kvůli celkové situaci ve světě. V Evropě řádila vichřice, v USA mrazy, v Austrálii požáry. Dá se tedy prý předpokládat tlak ze strany zajistitelů, kteří pojišťují pojišťovny proti nadměrným rizikům.

Špirakus informoval o tom, že celkově je nyní v Evropě přebytek zajistné kapacity a ceny zajištění se při obnovách smluv k 1. lednu snížily až o deset procent. Ceny v pojištění průmyslu klesají nyní při obnovách smluv obvykle o 20 až 30 procent. "Podle posledních zpráv od firem zabývajících se modelováním rizik se pojištěné škody odhadují v celé Evropě od pěti do deseti miliard USD, což i v případě horního intervalu je na úrovni 'velmi dobrého roku' u amerických hurikánů," podotkl.

Pojištění proti vichřici tvoří v celkové ceně živelního pojištění asi deset až 20 procent, takže dopad zvýšení by podle Špirakuse stejně byl minimální. Vzhledem k vysoké konkurenci a značným ziskům za rok 2006 si to pojišťovny zřejmě nedovolí promítnout do konečných cen, a to i kdyby mírně zdražilo zajištění, poznamenal. Očekává spíše u některých typů budov (dřevostavby, plechové haly atd...) zpřísnění upisování, tedy vyšší požadavky na makléře při popisu rizik a větší rozsah informací o kvalitě údržby či použitých materiálech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK