SFRB: Dotace EU zřejmě nepodpoří novou bytovou výstavbu v ČR

22.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bor (Tachovsko) 22. ledna (ČTK) - Evropská unie zřejmě nepodpoří novou výstavbu obecních nebo privátních bytů v ČR. Počítá se pouze s využitím evropských peněz na revitalizace problémových částí velkých měst a v rámci toho také se zkvalitněním bytového fondu. Státní fond rozvoje bydlení nyní čeká, zda EU povolí České republice dotovat podporu bytové výstavby, kterou by zajišťovaly soukromé firmy. Řekl to ředitel fondu Jan Wagner.

"V rámci revitalizace by velká města vytypovala nějakou svojí část, kde by se vyzvali jednotliví vlastníci, aby podali projekty na jednotlivé domy," uvedl ředitel. Šlo by o rekonstrukce domů. Využití prostředků evropských fondů je podle Wagnera věcí integrovaného operačního programu, který připravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Jeho pracovní podoba je v současné době konzultována s výkonnými orgány EU. "Reálně s ním můžeme počítat až ke konci letošního roku nebo v příštím roce," dodal.

Vláda už schválila, že letos začne český stát podporovat stavby bytů, kterou zajistí soukromé firmy. Letos by měly získat z fondu 100 milionů korun. "Nyní probíhá proces notifikace u výkonných orgánů EU, tak jak předepisuje smlouva o přistoupení, a my musíme počkat na jeho skočení," řekl Wagner. Podle něj schvalování v Bruselu nijak nevázne.

Soukromí stavitelé nebo developeři by poté mohli získat až 300.000 korun na byt podle toho, jak bude stavba energeticky účelná, tedy jak budou byty zatepleny. Předpokládám, že poptávka bude, neboť se nabízí peníze, řekl Wagner. Přiznal, že s takovou podporou nemá fond zkušenosti, neboť to je poprvé, kdy by soukromí investor získal od státu takovouto výhodu.

Investor musí zajistit, aby byl byt využíván k trvalému bydlení, nikoli pouze k přechodnému, aby nebyl zcizen, aby nebyl zatížen zástavními právy ve prospěch úvěrů jiných než k pořízení té nemovitosti. S bytem nelze 20 let disponovat, horní limit nájemného je 50 Kč/m2/měsíc po deset let.

V současné době dotuje stát budování bytů pro občany s nízkými příjmy. Letos pro ně má SFRB 800 milionů korun. Fond poskytuje na rekonstrukce 550.000 Kč na bytovou jednotku, u stavby na "zelené louce" je to o 80.000 korun více. Tuto formu dotací pro sociálně slabší občany zavedl stát od roku 2003. Takto postavený byt nesmí obec nikdy prodat. Předtím dávalo ministerstvo pro místní rozvoj 320.000 korun na byt, který si musely obce nechat v majetku 20 let a teprve pak byt přešel na nájemníky. Tato forma ale nebyla podle Wagnera určena pro lidi, kteří na žádné bydlení nemají, neboť na předplacené nájemné a členské podíly měli převážně ti bohatší. Navíc některé obecní projekty byly zbytečně drahé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK